Μενού
yperiliki
Ελίζαμπεθ Φράνσις | Youtube
  • Α-
  • Α+

Ιστορία έγραψε η Ελίζαμπεθ Φράνσις, η οποία γιόρτασε τα 114α γενέθλιά της περιτριγυρισμένη από πέντε γενιές απογόνων της.

Γεννημένη το 1909, η υπερήλικη γυναίκα από το Τέξας κατέχει πολλούς τίτλους: Είναι το γηραιότερο άτομο στην Πολιτεία, το δεύτερο γηραιότερο στις ΗΠΑ, το έβδομο στον κόσμο και το δεύτερο γηραιότερο στον κόσμο που ζει ακόμα στο σπίτι, όπως ανέφερε στο KTRK-TV ο ερευνητής της Μπεν Ο Μάγιερς.

Οι αιωνόβιοι είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους πληθυσμούς στον κόσμο, σύμφωνα με το Pew Research Center.

«Είμαι πολύ, πολύ νέα. Κοιτάξτε με - είμαι σαν ένα μικρό κοτόπουλο», ανέφερε η Ελίζαμπεθ Φράνσις. Όταν ρωτήθηκε πώς νιώθει που είναι 114 ετών, απάντησε: «Δεν ξέρω, απλά ευχαριστώ τον καλό Κύριο που με κράτησε».

Μοιραζόμενη τα μυστικά της μακροζωίας της, η Φράνσις είπε ότι ποτέ δεν έπινε και δεν κάπνιζε, αλλά έτρωγε «τα πάντα». Η οικογένειά της θυμόταν επίσης πως καλλιεργούσε πάντα τα δικά της λαχανικά και μαγείρευε σπιτικά γεύματα αντί να τρώει fast food.

«Όποτε πήγαινες στο σπίτι της μαγείρευε», ανέφερε η εγγονή της, Έθελ Χάρισον. «Λοιπόν, πιστεύω πολύ ότι είχε να κάνει με αυτό». Αλλά και η γενετική φαίνεται να είναι ένας παράγοντας στη μακροζωία της Φράνσις.

Η αδερφή της έζησε μέχρι τα 106 χρόνια, με αποτέλεσμα να συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα αδέρφια που έχουν καταγραφεί, ενώ η κόρη της, Ντόροθι Ρέι Ουίλιαμς, είναι 94 ετών και η Χάρισον, η εγγονή της, 68. Ο χρόνος θα δείξει εάν τα άλλα δύο εγγόνια, τα πέντε δισέγγονά της και τα τέσσερα τρισέγγονά της έχουν τα ίδια ισχυρά γονίδια.

«Είναι δύσκολο να το πιστέψεις, αλλά είναι μια ευλογία», είπε η Ουίλιαμς για τη μακρά ζωή της μαμάς της, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι νομίζουν ότι λέει ψέματα όταν τους λέει πόσο χρονών είναι η μητέρα της. «Ήταν μια υπέροχη μητέρα και γιαγιά για όλους μας», είπε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA