Μενού
Καφές
Καφέ σε καφετέρια | Eurokinissi / Γιώργος Κονταρίνης
  • Α-
  • Α+

Ο συνδυασμός του καφέ και τσιγάρου έχει αποκτήσει –για χιουμοριστικούς σκοπούς– τον χαρακτήρα του εθνικού πρωινού, ωστόσο ειδικός προειδοποιεί πως πρέπει να πίνουμε το αγαπημένο μας ρόφημα μία ώρα αφότου έχουμε ξυπνήσει.

Σύμφωνα με τη Mirror, ο ειδικός προτείνει να μην πίνουμε καφέ μόλις ξυπνάμε καθώς έτσι θα «χαλάσει» ο ύπνος μας αργότερα, το βράδυ. Η εξήγησή του είναι ακόμη πιο απλή, προτείνοντας παράλληλα εναλλακτικές λύσεις για ροφήματα.

«Τη στιγμή που οι περισσότεροι ξυπνούν το πρωί, τρέχουν στον βραστήρα τα πρώτα πέντε με δέκα λεπτά για να ετοιμάσουν το αγαπημένο τους ρόφημα. Ωστόσο, για να αποκομίσετε τα πλήρη οφέλη της καφεΐνης, θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον μία ώρα» ανέφερε ο Rex Isap, διευθύνων σύμβουλος της Happy Beds.

«Κατά το ξύπνημα, τα επίπεδα κορτιζόλης μας, που συχνά συνδέονται με το στρες, βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Παραδόξως, η κορτιζόλη ενισχύει την εγρήγορση. Η λήψη καφεΐνης ενώ τα επίπεδα κορτιζόλης είναι ήδη υψηλά μπορεί να εξουδετερώσει αυτή την επίδραση, οδηγώντας ενδεχομένως σε ανοχή στην καφεΐνη και σε δυσκολίες στον ύπνο το βράδυ» συνέχισε ο ειδικός για τον καφέ.

Όταν αυξάνεται η ανοχή του οργανισμού στην καφεΐνη, όπως εξηγεί ο Isap, «είναι πιθανό στη συνέχεια να υπερφορτώσετε τον εαυτό σας με καφέ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε στη μέρα σας».

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε γενικότερα προβλήματα με τον ύπνο, εξηγεί ο Isap: «Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο εγκέφαλός μας παράγει μια χημική ουσία που βοηθάει στον ύπνο και ονομάζεται αδενοσίνη. Όσο περισσότερο μένουμε ξύπνιοι, τόσο περισσότερη αδενοσίνη συσσωρεύεται, κάνοντάς μας να νιώθουμε υπνηλία».

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA