Έχουν ειπωθεί δεκάδες ιστορίες για την παρακαταθήκη της πολιτικής διαδρομής του Κώστα Σημίτη, για τις κυβερνήσεις 1996-2004, για τις μάχες που κέρδισε κι αυτές που έχασε, για το αμφιλεγόμενο πολιτικό «όχημα» του εκσυγχρονισμού με το οποίο κατεύθυνε τη χώρα στο τέλος του 20ου αιώνα.
Ναι, αλλά για την ακαδημαϊκή του διαδρομή, που ξεκίνησε το 1977 στην Πάντειο Σχολή (όπως λεγόταν τότε), πόσα γνωρίζουμε;
Η διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης και συγγραφέας Βασιλική Γεωργιάδου, με ανάρτηση της στο Facebook, μας θύμισε μια ιστορία από εκείνη την εποχή, όταν η αποστήθιση και τα SOS αντικαταστάθηκαν από μια - φαινομενικά - πιο «εύκολη» συνθήκη για τους φοιτητές.
Ήταν άραγε τόσο εύκολο να γράφεις εξετάσεις με ανοικτά βιβλία;
«Όταν ακόμη δίδασκε στο Πάντειο, στις εξετάσεις αφού έδωσε τα θέματα έφυγε από την αίθουσα λέγοντας στους φοιτητές και τις φοιτήτριες ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα βιβλία και τις σημειώσεις τους και θα επιστρέψει σε δύο ώρες να παραλάβει τις κόλλες.
Έγινε τρελός χαμός στην αίθουσα εν τη απουσία Σημίτη και μια επιτροπή αποφάσισε να πάει στο γραφείο του για να του ζητήσει να αλλάξει τα θέματα και να γράψουν με κλειστά βιβλία.
Tα θέματα θεωρήθηκαν δύσκολα και το να γράψουν με ανοικτά βιβλία ένας εκσυγχρονισμός για τον οποίο ο φοιτητικός πληθυσμός δεν ήταν έτοιμος να δεχθεί καθώς χαλούσε τη ρουτίνα των θεμάτων SOS και της αποστήθισης. Πάντα μπροστά ο Πρόεδρος (για την ιστορία, το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό)»
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.