Όταν έμαθα για τη viral στιγμή της Νατάσας Μποφίλιου, την αποκάλυψη της στη Μαρία Σολωμού πως κάποτε, όταν συγκατοικούσε με την κολλητή της, είχαν αφήσει το θερμοσίφωνο ανοικτό για δύο χρόνια, θυμήθηκα τι έκανα μόλις χθες στο σπίτι μου. Το ίδιο ακριβώς έκανα και δύο βδομάδες πριν. Το ίδιο, πανομοιότυπο λάθος έκανα και δύο μήνες πριν.
Είχα αφήσει το θερμοσίφωνο ανοικτό επί τουλάχιστον 10 ώρες. Η πρώτη, μηχανική σχεδόν, αντίδραση μου ήταν «ωχ, ο λογαριασμός του ρεύματος θα έρθει αστρονομικός».
Έπειτα άκουσα τη Νατάσα με το περιβόητο viral του θερμοσίφωνα και αναρωτήθηκα, είναι όντως τόσο καταστροφικό να αφήνεις το θερμοσίφωνα ανοικτό; Με ένα απλό google search πήρα απαντήσεις.
Από το site douleutaras, μια σαφέστατη ερωτοαπάντηση:
Τι γίνεται αν ξεχάσω το θερμοσίφωνα ανοιχτό;
«Αρχικά πρέπει να ξέρεις ότι αν ξεχάσεις το θερμοσίφωνα σου ανοιχτό δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Θυμήσου όμως να μην το κάνεις συνήθεια.
Οι σπατάλες ενέργειας είναι μεγάλες, ενώ αυξάνεις και τις πιθανότητες λόγω της συνεχόμενης χρήσης του, να υποστεί κάποια βλάβη και τότε η παρέμβαση ενός υδραυλικού ή ενός ηλεκτρολόγου θα είναι απαραίτητη.
Επομένως καλό θα ήταν να είσαι προσεκτικός/- ή».
Μύθος ή αλήθεια οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος;
«Η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει ότι αν ξεχάσουν τον θερμοσίφωνα ανοιχτό θα έρθουν αντιμέτωποι με μία δυσάρεστη έκπληξη στον επόμενο λογαριασμό ρεύματος. Όμως ποια είναι πραγματικά η αλήθεια;
Αν έχεις ξεχάσει το θερμοσίφωνα ανοιχτό για μια ολόκληρη μέρα χωρίς όμως να κάνεις μεγάλη σπατάλη του ζεστού νερού, τότε η χρέωση που θα έχεις θα είναι σχεδόν αμελητέα.
Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας στην αρχή, ζεσταίνει το νερό και καταναλώνει πολύ ρεύμα. Όταν φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία, ο θερμοστάτης θα σταματήσει να το θερμαίνει και απλά θα το συντηρεί με πολύ μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος».
Υπάρχει κίνδυνος έκρηξης από τη συνεχόμενη λειτουργία του θερμοσίφωνα;
«Πολλές φορές έχουμε ακούσει τη φράση “κλείσε το θερμοσίφωνα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκραγεί”. Είναι αλήθεια ότι σε πιο παλιούς τύπους θερμοσίφωνα ένας τέτοιος κίνδυνος ήταν όντως υπαρκτός.
Ωστόσο, με την εξέλιξη τεχνολογίας και με τη δημιουργία των νέων θερμοσίφωνων δεν υπάρχει πλέον τέτοιος φόβος, ειδικότερα αν τον έχεις εγκαταστήσει τα τελευταία χρόνια. Σε κάθε περίπτωση βέβαια καλό θα ήταν να ρωτήσεις και τη γνώμη ενός ειδικού».
Από το Reddit, σε σχετικό νήμα, που αφορούσε την δήλωση της Μποφίλιου, ο χρήστος Christoskal:
«Δεν ξέρω τι έχασα για την Μποφιλιου αλλά οι σύγχρονοί θερμοσίφωνες ούτε χαλάνε ούτε καίνε περισσότερο αν είναι ανοιχτοί συνέχειά (αν κάνεις μπάνιο αρκετά συχνά ε, μην τον αφήσεις ανοιχτό στο εξοχικό και φύγεις θα καίει χωρίς λόγο). Στις περισσότερες χώρες δεν τους κλείνουν ποτέ.
Το μόνο πρόβλημά ειναι πιθανως στην καλωδιωση του σπιτιου αν ειναι κακοφτιαγμενο ή πάρα πολυ παλιό. Πρακτικά κανένα καινούριο δεν ειναι τόσο σάπιο όμως, κάθε σπίτι φτιαγμένο μετά το 1990 ειναι πρακτικά ασφαλές.
Αν θες για σιγουριά φώναξε και έναν ηλεκτρολόγο να το επιβεβαιώσει όμως, δεν ειναι ακριβή μια τέτοια επίσκεψή».
Τον ακούτε αυτόν τον θόρυβο; Ακούστε τον προσεκτικά σας παρακαλώ. Είναι ο ήχος που κάνεις ένας μύθος της παιδικής μας ηλικίας, καθώς καταρρέει.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.