Μενού
falaina
Φάλαινα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Έναν απίστευτο θησαυρό βρήκε ψαράς στη Σκωτία την ώρα που είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο του. Καθώς περπατούσε στην ακρογιαλιά, ο καλύτερος φίλος του Πάτρικ Γουίλιαμσον μυρίστηκε ένα αποξηραμένο κομμάτι από εμετό φάλαινας που μπορεί να αξίζει εκατομμύρια.

Ο τυχερός ψαράς δήλωσε στην New York Post πως ήξερε περί τίνος πρόκειται. Αυτό το σπάνιο υλικό, γνωστό ως ambergris, αποκαλείται και «χρυσός που επιπλέει» από όσους γνωρίζουν την αξία του

Τι είναι το «ambergris»

Το πολύτιμο υλικό παράγουν συγκεκριμένα οι φάλαινες φυσητήρες ως παράγωγο ατελούς χώνευσης. Μετά από κάθε γεύμα τους, που περιλαμβάνει κυρίως καλαμάρια και σουπιές, κάποια από τα μέρη των μαλακίων είναι πολύ στιβαρά για να αποδομηθούν στο πεπτικό σύστημα της φάλαινας. 

Μερικές φορές αυτά τα ανεπεξέργαστα παράγωγα ξεμένουν και συμπιέζονται στο έντερο του γιγάντιου ζώου, σχηματίζοντας σκληρές μάζες που αποκαλούνται ambergris.

Η διαδικασία αυτή μάλιστα είναι φυσικό μέρος της πέψης της φάλαινας, καθώς το ambergris που συσσωρεύεται στα τοιχώματα του εντερικού σωλήνα προστατεύει τη φάλαινα από τα αιχμηρά ράμφη των μαλακίων που καταπίνει.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει στο πως ακριβώς το ambergris καταλήγει να ξεβράζεται στις ακτές. Το σίγουρο όμως είναι πως όποιος το βρει έχει πιάσει «την καλή».

Η τεράστια αξία του ambergris οφείλεται στη χρησιμότητά του για τη βιομηχανία καλλυντικών. Χρησιμοποιείται ουδετεροποιημένο, κυρίως σε αρώματα, καθώς η σύστασή του βοηθάει τις οσμές να «προσκολλώνται» στην επιδερμίδα και να διαρκούν περισσότερο.

Ένα κομμάτι παρόμοιο με αυτό του Πάτρικ Γουίλιαμσον είχε βρεθεί στα κανάρια νησιά μερικούς μήνες πριν. Η αξία του ανήλθε στα 500.000 δολάρια για ένα κομμάτι μόλις 21 λιβρών. Συγκριτικά, το κομμάτι του τυχερού ψαρά ζυγίζει μόνο 0.34 λίβρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι «τζάκποτ».

«Όλοι μου στέλνουν μηνύματα»

«Περπατούσα στην παραλία του Ίρβιν με το σκύλο. Καθώς είδα κάτι μέσα στα φύκια, η σκυλίτσα μου άφησε τη μπάλα της και έτρεξε προς αυτό. Σπάνια πετάει τη μπάλα της, οπότε ήξερα πως κάτι υπάρχει εκεί», δήλωσε ο κ. Γουίλιαμσον, που δεν ξέρει ακόμα τι να κάνει με το σπάνιο υλικό.

«Το ζύγισα και έδειξε περίπου 0.30 λίβρες. Δεν είναι και μεγάλο, σε σύγκριση με άλλα κομμάτια που έχουν βρεθεί» λέει ο ψαράς, τον οποίο βομβαρδίζουν με μηνύματα ενδιαφερόμενοι.

«Όλοι μου στέλνουν μηνύματα - ένας από τους φίλους μου το είπε και στην τοπική εφημερίδα. Δεν είμαι σίγουρος τι θα το κάνω. Είμαι στην παραλία όλη την ώρα και παίρνω το σκύλο μου όπου και αν πηγαίνω. Σε κάθε βόλτα μας από δω και πέρα θα έχω τα μάτια μου ανοιχτά».

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA