Αντιμέτωπη με μια οδυνηρή ανακάλυψη ήρθε μια επιστήμονας του κλάδου της Ωκεανογραφίας, μετά από αποστολή της το καλοκαίρι του '22, στην Άβυσσο του Τσάλεντζερ (Challengers Deep), το βαθύτερο χαρτογραφημένο σημείο του βυθού της Γης, που βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, στο νότιο άκρο της τάφρου των Μαριανών.
Εάν το όρος Έβερεστ, η υψηλότερη κορυφή της Γης σε ύψος 8.848 μέτρα, βρισκόταν στο βαθύτερο σημείο της τάφρου, τότε θα ήταν 2.146 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Η τάφρος των Μαριανών (Mariana Trench) είναι το βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη και το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης, καθώς φτάνει στα 10.994 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Το ενδιαφέρον για την Τάφρο των Μαριανών είναι μεγάλο, ωστόσο, οι ερευνητές έχουν καταβάλει αρκετές προσπάθειες για να δώσουν όλο και πιο λεπτομερείς εικόνες των χαρακτηριστικών της.
Η επιστήμονας Dawn Wright μίλησε για την εμπειρία της κατάδυσής της στον Guardian, στο οποίο εξήγησε τα σχέδιά της να εξερευνήσει μια περιοχή της τάφρου που δεν είχε επισκεφτεί προηγουμένως και να χρησιμοποιήσει ένα σόναρ υψηλής ανάλυσης για να δημιουργήσει ένα μοντέλο ανύψωσης και μια οπτικοποίηση που έμοιαζε με αεροφωτογραφία.
«Η κατάδυση ήταν ένα ταξίδι μετ' επιστροφής διάρκειας 10 ωρών. Περίπου στα 1.000 μέτρα μπαίνεις στο απόλυτο σκοτάδι. Μέσα από τα φινιστρίνια του υποβρυχίου, είδαμε βιοφωταύγιες μέδουσες και σιφωνοφόρα που μοιάζουν με σκουλήκια, τα οποία έτρεξαν πίσω σε εμάς όταν ο Βίκτορ έριξε τα φώτα του υποβρυχίου πάνω τους».
Το αποκαρδιωτικό κομμάτι της αποστολής της όπως τόνισε η Wright ήταν ότι στα χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, μπορείς ακόμη να δεις το αρνητικό αποτύπωμα του ανθρώπου στον πλανήτη.
«Οι πρώτες στιγμές του να φτάσουμε στον πάτο ήταν αποκαρδιωτικές, καθώς ανάμεσα σε όλα αυτά τα υπέροχα του βυθού, είδαμε κι ένα μπουκάλι μπύρας»

Η θλιβερή συνειδητοποίηση ότι οι άνθρωποι έχουν πραγματικά επηρεάσει κάθε μικρό κομμάτι του πλανήτη, είναι για την Wright και η σημασία του να γνωρίσει κάθε γωνιά της Γης ώστε να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις που έχουν οι πράξεις μας στη Γη.
- Τραγωδία στα Τρίκαλα: Η μειωμένη βάρδια, το διάλειμμα των πέντε και η μακάβρια διαδικασία ταυτοποίησης
- Πίσω από κάθε νεκρό σε χώρο εργασίας, υπάρχει μια κοινή αλήθεια
- Πότε και πού θα «χτυπήσουν» δύο νέα κύματα κακοκαιρίας: Τι θα γίνει στην Αττική - Ανεβαίνει η θερμοκρασία
- Ιωάννα Τούνη για revenge porn: «Ντρέπεται και η ντροπή - Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι έχει στραβισμό»
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.