Μενού
kafes
Καφές | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Εκτός από το παστίτσιο, το μουσακά και τη φέτα, σήμα κατατεθέν της Ελλάδας είναι και ο καφές. Η φήμη των Ελλήνων που πίνουν καφέ με... μανία ξεπέρασε τα σύνορα και πλέον οι καφέδες της χώρας μπήκαν και στους κορυφαίους του κόσμου. 

Αν έχεις ταξιδέψει στο εξωτερικό και θέλεις να πιείς έναν καλό φρέντο εσπρέσο, θα πρέπει να παίξεις το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού. Άλλωστε, ο καημός όλων των Ελλήνων όταν ταξιδεύουν είναι πού θα βρουν έναν καλό καφέ.

Τρεις, λοιπόν, ελληνικοί καφέδες, μπήκαν στο top10 του Taste Atlas, που είναι γνωστό για τις λίστες του με τα καλύτερα –και όχι μόνο- φαγητά.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, ο ταξιδιωτικός οδηγός τιμά την ημέρα συγκέντρωσε τους δημοφιλέστερους και τους κορυφαίους καφέδες στον κόσμο.

Σημειώνεται ότι οι λίστες του Taste Atlas, βασίζονται στις αξιολογήσεις του κοινού, με μια σειρά μηχανισμών που αναγνωρίζουν τις αξιολογήσεις των bot, των εθνικιστών ή των πατριωτών και δίνουν πρόσθετη αξία στις αξιολογήσεις των χρηστών που το σύστημα αναγνωρίζει ως γνώστες.

Φραπέ

Στην 7η θέση της λίστας βρίσκεται ο φραπέ. Ο πρώτος καφές που μάθαμε να πίνουμε όσοι γεννηθήκαμε πριν από το 1990 και μέχρι να… εξευρωπαϊστούμε!

Όπως γράφει το Taste Atlas, η λέξη «φραπέ» εμφανίστηκε τον 19ο αιώνα αλλά ο καφές εφευρέθηκε το 1957. Φτιάχνεται συνδυάζοντας στιγμιαίο καφέ με νερό και πάγο, χτυπημένα σε ένα σέικερ –ή με μίξερ χειρός- για να σχηματιστεί αφρός.

Αναφέρεται η παραλλαγή με γάλα –γνωστή ως... φραπόγαλο– και, όπως εξηγεί ο ταξιδιωτικός οδηγός, πίνεται γλυκός, μέτριος ή σκέτος, με λικέρ ή παγωτό.

Η εφεύρεση του καφέ συνδέεται με τον Δημήτρη Βακόνδιο, εργαζόμενο στη Nescafe, που δημιούργησε τον φραπέ κατά λάθος στη ΔΕΘ, θέλοντας να φτιάξει στιγμιαίο καφέ, αλλά επειδή δεν υπήρχε ζεστό νερό, χρησιμοποίησε παγωμένο.

Φρέντο εσπρέσο 

Στη θέση 4 της λίστας, βρίσκεται ο φρέντο εσπρέσο, ένας «απλός ελληνικός καφές με εσπρέσο και πάγο».

«Σε αντίθεση με παρόμοιες ποικιλίες παγωμένου καφέ που ο καφές απλά χύνεται πάν σε πάγο, αυτή η ελληνική εκδοχή αναμειγνύει τα δύο συστατικά μέχρι ο καφές να είναι ελαφρώς παγωμένος, απαλός και κρεμώδης» σημειώνει το Taste Atlas.

Ο φρέντο εσπρέσο «εκτοξεύτηκε» ως καφές τη δεκαετία του 1990 και σήμερα είναι ο καφές που προτιμούν σχεδόν όλοι οι Έλληνες.

Φρέντο καπουτσίνο 

Μια θέση πιο ψηλά, στην θέση 3 είναι ο φρέντο καπουτσίνο. «Ο φρέντο καπουτσίνο είναι μια ποικιλία παγωμένου καφέ που προέρχεται από την Ελλάδα. Φτιάχνεται με εσπρέσο, συνήθως ένα διπλό σφηνάκι, το οποίο πρώτα αναμειγνύεται με πάγο, στραγγίζεται και στη συνέχεια χύνεται πάνω σε πάγο. Στη συνέχεια, το ρόφημα συμπληρώνεται με καλά χτυπημένο παγωμένο γάλα», αναφέρει το Taste Atlas. 

Οι... κορυφαίοι καφέδες 

Όσον αφορά στις δύο κορυφαίες θέσεις, στο... δεύτερο σκαλί του «βάθρου» είναι ο κουβανέζικος εσπρέσο. «Ένας μοναδικός, προ-ζαχαρούχος τύπος εσπρέσο που προέρχεται από την Κούβα και είναι γνωστός ως café Cubano και συχνά αναφέρεται ως κουβανέζικος εσπρέσο, κουβανέζικος καφές, κουβανέζικο pull ή κουβανέζικο σφηνάκι. Αν και κατέχει μοναδικό καθεστώς στην Κούβα, όπου παραδοσιακά αποτελεί το βασικό κοινωνικό και πολιτιστικό ποτό, ο κουβανέζικος εσπρέσο είναι επίσης πολύ δημοφιλής και ευρέως διαθέσιμος σε όλη τη Λατινική Αμερική και τη Φλόριντα». 

»Αποτελείται από ένα σφηνάκι εσπρέσο που γλυκαίνεται με ζάχαρη ντεμεράρα κατά την παρασκευή του. Αυτή η ποικιλία εσπρέσο παρασκευάζεται με την παρασκευή των πιο σκούρων καβουρδισμένων καφέδων με ζάχαρη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ανοιχτό καφέ αφρός στην κορυφή του καφέ. Ο εσπρέσο κουβανέζικου τύπου θεωρείται ένα απογευματινό πρότυπο που συνήθως σερβίρεται μαζί με ένα ποτήρι νερό. Για μια αυθεντική κουβανέζικη εμπειρία, είναι καλύτερο να τον συνδυάσετε με ένα καλό κουβανέζικο πούρο».

Στην κορυφή δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο πέρα από έναν ιταλικό καφέ. Πρόκειται για τον Espresso Ristretto που θεωρείται ο πιο αγαπημένος καφές στον κόσμο. «Το Ristretto, που στα ιταλικά σημαίνει περιορισμένος, είναι το μισό ενός μονού σφηνακιού εσπρέσο. Διαφέρει από έναν κανονικό εσπρέσο όχι μόνο στην ποσότητα του νερού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του, αλλά και στη γεύση, η οποία είναι λιγότερο πικρή από τον κανονικό εσπρέσο». 

»Όταν παρασκευάζεται σε μηχανή εσπρέσο, η κανονική ποσότητα λεπτόκοκκου καφέ εξάγεται με τη μισή ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται για τον κλασικό εσπρέσο. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιο συμπυκνωμένο ρόφημα με διαφορετική ισορροπία ενώσεων από ό,τι στον κλασικό εσπρέσο. Το χρώμα του ristretto θυμίζει μαύρη σοκολάτα, ενώ η κρέμα είναι πολύ πιο ανοιχτή από ό,τι στον κανονικό εσπρέσο. Το Ristretto σερβίρεται συνήθως σκέτο σε φλιτζάνι demitasse».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.