Μενού
θάνατος
θάνατος | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ένα τεστ με μπατονέτα στο στόμα φαίνεται να είναι η απάντηση στο αιώνιο ερώτημα που απασχολεί τον άνθρωπο. Η νέα αυτή δοκιμή που ονομάζεται CheekAge, βασίζεται σε μια γρήγορη μπατονέτα κυττάρων η οποία να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει πόσο χρόνο θα ζήσει ένα άτομο, σύμφωνα με τους προγραμματιστές της.

Το τεστ ουσιαστικά παρακολουθεί αυτό που είναι γνωστό ως επιγενετική: Ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο το περιβάλλον ή ο τρόπος ζωής ενός ατόμου επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των γονιδίων του καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του USNews,το νέο τεστ CheekAge είναι ένα είδος «επιγενετικού ρολογιού» ​​που αναλύει συγκεκριμένους επιγενετικούς δείκτες μεθυλίωσης του DNA σε κύτταρα που έχουν ληφθεί από το εσωτερικό του μάγουλου.

Εξέταση
Shutterstock

Ορισμένα πρότυπα μεθυλίωσης φαίνεται να σχετίζονται με την αναμενόμενη διάρκεια ζωής, υποστηρίζουν οι ερευνητές της Tally Health, της εταιρείας της Νέας Υόρκης που αναπτύσσει το πρωτοποριακό τεστ και δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό Frontiers in Aging.

«Συγκεκριμένες τοποθεσίες μεθυλίωσης είναι ιδιαίτερα σημαντικές για αυτή τη συσχέτιση, αποκαλύπτοντας πιθανούς δεσμούς μεταξύ συγκεκριμένων γονιδίων και διεργασιών και της ανθρώπινης θνησιμότητας που καταγράφεται από το ρολόι μας», εξήγησε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Dr. Maxim Shokhirev, επικεφαλής της υπολογιστικής βιολογίας και της επιστήμης δεδομένων στο Tally Health.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε δεδομένα από το πρόγραμμα Lothian Birth Cohorts (LBC) του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Το πρόγραμμα παρακολουθεί τον τρόπο ζωής, τη γενετική και την υγεία περισσότερων από 1.500 Σκωτσέζων που γεννήθηκαν μεταξύ 1921 και 1936 ενώ φαίνεται ότι μπορούσε να προβλέψει την πιθανότητα θνησιμότητας με εντυπωσιακή ακρίβεια.

Ερμού - Αθήνα
Ερμού, Αθήνα. | Shutterstock.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ μεθυλίωσης DNA χρησιμοποιώντας κύτταρα αίματος μία φορά κάθε τρία χρόνια. Πάνω από 450.000 ξεχωριστές θέσεις μεθυλίωσης στο γονιδίωμά τους δοκιμάστηκαν.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το CheekAge σχετίζεται σημαντικά με τη θνησιμότητα σε ένα διαχρονικό σύνολο δεδομένων και ανταγωνίζεται τα ρολόγια πρώτης γενιάς που έχουν εκπαιδευτεί σε σύνολα δεδομένων που περιέχουν δεδομένα αίματος», κατέληξαν οι ερευνητές.

Μέσα από την ανάλυση, οι ερευνητές εντόπισαν συγκεκριμένους δείκτες DNA, όπως αυτούς που σχετίζονται με το γονίδιο ALPK2, οι οποίοι φαίνεται να είναι σημαντικοί στην πρόβλεψη της θνησιμότητας.

Ο Δρ. Adiv Johnson, επίσης συντάκτης της μελέτης, ανέφερε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να εξεταστεί εάν γονίδια όπως το ALPK2 επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής σε ζώα. Αυτό ανοίγει νέες προοπτικές για τη μελέτη της γήρανσης και των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA