Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη στιγμή που επιστήμονες και πολιτικοί στη Γερμανία επικρίνουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν για τη χαοτική, κατά την γνώμη τους, κατάσταση των εμβολιασμών, η εφημερίδα Bild φέρνει στο φως μια επιστολή που τεκμηριώνει τον τρόπο με τον οποίο ο Σπαν και οι ομολόγοί του από τη Γαλλία, την Ιταλία και τις Κάτω Χώρες έπρεπε να παραχωρήσουν την προμήθεια του εμβολίου στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φορν Ντερ Λάιεν και να ζητήσουν συγγνώμη με ταπεινωτικό τόνο για τις προσπάθειές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, ήταν σημαντικό τόσο για τη Γερμανίδα καγκελάριο όσο και για την πρόεδρο της ΕΕ η επιστολή να γραφτεί με όσο το δυνατόν πιο υποτακτικό τόνο.

Πριν από τη συγκεκριμένη επιστολή, ο Σπαν και οι συνάδελφοί του (ο Γάλλος Ολιβέρ Βεράν, ο Ιταλός Ρομπέρτο Σπεράντζα και ο Ολλανδός Ούγκο Ντε Γιονγκ) είχαν προσπαθήσει τέσσερις φορές να εξασφαλίσουν εμβόλιο για όλους τους Ευρωπαίους, αλλά η Μέρκελ προτίμησε να δώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση την αποκλειστική ευχέρεια για τη διάθεσή του.

Το αποτέλεσμα ήταν να μην εξασφαλιστούν εγκαίρως οι επαρκείς ποσότητες για τη διανομή του εμβολίου στους πολίτες της ΕΕ.

Η επιστολή αναφέρει: «Δυστυχώς, οι ταυτόχρονες διαπραγματεύσεις της συμμαχίας μας έχουν προκαλέσει ανησυχία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι είναι υψίστης σημασίας να υιοθετήσουμε μια κοινή προσέγγιση στις διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες. Συμφωνούμε ότι η ταχύτητα είναι ζωτικής σημασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι είναι λογικό η Επιτροπή να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Φυσικά, συνεχίζουμε να προσφέρουμε την υποστήριξη και την τεχνογνωσία μας.»

Σχεδόν απολογητικά, οι 4 υπουργοί Υγείας σημειώνουν ότι «δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη διαπραγματεύσεις για την πληρωμή του εμβολίου AstraZeneca». «Θα θέλαμε πάρα πολύ η Επιτροπή να αναλάβει αυτές τις διαπραγματεύσεις.»

Image removed.

Image removed.

Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, τον Ιούνιο του 2020, οι τέσσερις υπουργοί είχαν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της ΕΕ να προμηθευτεί αρκετό εμβόλιο εγκαίρως, αλλά παροτρύνθηκαν από τους αντίστοιχους αρχηγούς κυβερνήσεών τους να μεταφέρουν τη διαδικασία στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίζονται σήμερα η ΕΕ, η καγκελαρία και ο Σπαν, η επιστολή δεν αφορά σε κανένα σημείο τη διαπραγμάτευση καλών τιμών για το εμβόλιο ή ακόμα και την αποτροπή του «εθνικισμού του εμβολίου». Κατά την παράδοση στην ΕΕ, αυτές οι σκέψεις - σε αντίθεση με ό,τι παρουσιάζεται σήμερα - προφανώς δεν διαδραμάτισαν κανένα ρόλο.

Και οι τέσσερις υπουργοί υπέγραψαν την επιστολή προσωπικά. 

Πηγή: Bild

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.