Μενού
  • Α-
  • Α+

Γονιδιακά μιλώντας, κάθε άνθρωπος είναι φτιαγμένος με διαφορετικό τρόπο, αλλά το υπερβολικό λίπος που συσσωρεύεται κυρίως γύρω από την κοιλιά αντρών και γυναικών, δεν είναι έρμαιο μόνο του DNA. «Υπάρχουν ορμόνες, διατροφικές συνήθειες, συσσωρευμένο άγχος και ένα σωρό άλλοι εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες, που οδηγούν στο λίπος του σώματος να υπερισχύει των μυών», λέει ο Άλεξ Ρουάνι, διδακτορικός ερευνητής στην επιστήμη της διατροφής στο πανεπιστήμιο College London.

«Το γεγονός είναι πως οι γυναίκες τείνουν να αποθηκεύουν περισσότερο σωματικό λίπος από τους άνδρες σε όλο το σώμα, ωστόσο οι άνδρες τείνουν να έχουν υψηλότερο ποσοστό σπλαχνικού λίπους», συνεχίζει ο Ρουάνι, αναφερόμενος στο λίπος που περιβάλλει τα βασικά μας όργανα μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα. «Και αυτή η διαφορά στην κατανομή λίπους οφείλεται κυρίως στην κακή διατροφή και τις ορμόνες, με το σπλαχνικό λίπος να είναι εκείνο που πυροδοτεί καρδιομεταβολικά προβλήματα, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και η χρόνια φλεγμονή σε ολόκληρο το σώμα».

Γι’ αυτό το σημαντικό λόγο, ο Ρουάνι συστήνει να δώσετε μεγάλη έμφαση στην μείωση του συγκεκριμένου τύπου λίπους, συνδυάζοντας τέσσερις παράγοντες που μπορούν να το πετύχουν με υγιεινό τρόπο, οριστικά.

 

Μειώστε το στρες

Συχνά, όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος εστιάζοντας στο τι τρώτε και στο πόσο γυμνάζεστε. «Και οι δύο είναι έγκυροι τρόποι, αλλά μερικές φορές, τα υποκείμενα ζητήματα του γενικότερου τρόπου ζωής υπονομεύουν την πρόοδό σας χωρίς καν να το συνειδητοποιείτε», λέει ο Ρουάνι. «Η έρευνα δείχνει ότι τα υψηλά επίπεδα στρες προκαλούν μαζική αύξηση του σπλαχνικού λίπους μέσω της συστηματικής παραγωγής της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες», λέει ο ανοσολόγος και μικροβιολόγος Μάικ Μολλόι. «Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης αυξάνουν την επιθυμία για περισσότερο φαγητό, εξαιτίας της βιολογικής ανάγκης του σώματος να αποκτήσει περισσότερη ενέργεια ενάντια σε μια τέτοια ορμονική απειλή». Σύμφωνα με τον Μολλόι, η καλύτερη λύση για τη διαχείριση του άγχους είναι η συστηματική ήπια σωματική άσκηση και ο καθημερινός διαλογισμός.

 

Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο

«Η έλλειψη ύπνου είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό που βιώνουν τα άτομα με υψηλά επίπεδα στρες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep διαπίστωσε ότι οι αϋπνίες συσχετίζονται έντονα με την αύξηση του κοιλιακού λίπους σε άτομα κάτω των 40 ετών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες κάθε βράδυ εμφανίζουν 32% αύξηση στο σπλαχνικό λίπος, έναντι μόνο 13%των ατόμων που απολαμβάνουν έναν επτάωρο ήρεμο ύπνο. «Η λύση είναι να ρυθμίστε τον εαυτό σας έτσι ώστε να πέφτει για ύπνο συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ, αποφεύγοντας να καταναλώνετε τροφές ή αλκοολούχα ποτά έως και τρεις ώρες πριν», συμβουλεύει ο Μολλόι.

 

Αναθεωρήστε τη διατροφή σας

«Μια διατροφή χαμηλής ποιότητας σε μεγάλες ποσότητες μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση του σπλαχνικού λίπους. «Ό, τι τρώμε ή πίνουμε επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο το σώμα μαςαλλά και τη διάθεσή μας, οδηγώντας σε περισσότερο στρες και λιγότερο ύπνο -τους δυο παράγοντες που αποθηκεύουν όλο το λίπος στην κοιλιά», τονίζει ο Μολλόι και συμβουλεύει: «Ελαχιστοποιώντας την πρόσληψη αλκοόλ, αποφεύγοντας τηγανητά φαγητά, μειώνοντας αλάτι και ζάχαρη, και επιλέγοντας να καταναλώνετε περισσότερες φυτικές ίνες, επαρκή πρωτεΐνη, φρούτα, λαχανικά και πολύ νερό, συμβάλλετε με τον καλύτερο τρόπο στην προώθηση μεταβολικών αλλαγών που είναι ευνοϊκές για τη μείωση του κοιλιακού λίπους», λέει ο Ρουάνι.

«Ένα συχνά παραμελημένο αλλά βασικό συστατικό που μειώνει το σωματικό λίπος είναι το νερό», λέει ο Γκρεγκ Ντουσέτ, επαγγελματίας bodybuilder και γυμναστής, εξηγώντας: «Η κατανάλωση οκτώ μεγάλων ποτηριών νερού σε τακτά διαστήματα μέσα στη μέρα -και ιδίως πριν τα γεύματα- χαρίζει στον οργανισμό σημαντική μεταβολική ώθηση, η οποία είναι απαραίτητη για μεγαλύτερη καύση θερμίδων, συνδυαστικά με την αίσθηση κορεσμού».

Ασκηθείτε έξυπνα

Αλλά η διατροφή μόνη της δεν μπορεί να κάνει όλη τη δουλειά. Ως επαγγελματίας bodybuilder, ο Ντουσέτ γνωρίζει καλά ότι η σωματική άσκηση αποτελεί το θεμέλιο για καλύτερη υγεία, αλλά και για ένα σώμα χωρίς περιττό λίπος. «Δυστυχώς για πολλούς άνδρες, το ενδοκοιλιακό λίπος είναι το τελευταίο που μπορεί να απομακρυνθεί με την γυμναστική, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι δουλεύουν στοχευμένα τους μυς στην κοιλιά και όχι όλο το σώμα. Με άλλα λόγια, τα ροκανίσματα από μόνα τους δεν πρόκειται να σας απαλλάξουν από το λίπος γύρω από το στομάχι σας», λέει ο Ντουσέτ. «Αντίθετα, οι αεροβικές ασκήσεις όπως και τα προγράμματα δύναμης με ελαφρά βάρη και πολλές επαναλήψεις λειτουργούν καλύτερα».

Σύμφωνα με τον Ντουσέτ, μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι όλοι οι τύποι προπόνησης που βασίζονται στην βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας μείωσαν ταχύτερα το λίπος της κοιλιάς, ενώ μια άλλη έρευνα που αφορούσε υπέρβαρους εφήβους διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός άρσης βάρους και αερόβιας άσκησης οδήγησε στη μεγαλύτερη μείωση του σπλαχνικού λίπους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA