Μενού
  • Α-
  • Α+

Το εμβόλιο που ανέπτυξαν το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca κατά του κορονοϊού είναι σε ποσοστό 79% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσησης, σύμφωνα με ευρεία κλινική έρευνα τρίτης φάσης που διεξήχθη στις ΗΠΑ.

Παράλληλα το εμβόλιο αυτό αποδείχθηκε κατά 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσησης και νοσηλείας λόγω COVID-19.

Γιατί προκαλεί εγκεφαλικές θρομβώσεις το AstraZeneca;

Γερμανοί και Νορβηγοί ερευνητές υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν την αιτιώδη συνάφεια των εγκεφαλικών θρομβώσεων με τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

«Γνωρίζουμε τώρα περί τίνος πρόκειται» είπε ο Αντρέας Γκραϊνάχερ, επικεφαλής της Πανεπιστημιακής Κλινικής Greιsfwfald (UMG) σε βιντεοσυνέντευξη με δημοσιογράφους.

Όπως τόνισε, για τη δημιουργία θρομβώσεων ευθύνονται ορισμένα μόρια του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παρόμοιες υποθέσεις, άλλωστε, διατύπωσαν χθες και Νορβηγοί ερευνητές.

Πιο συγκεκριμένα, ο Παλ Αντρέ Χόλμε από την Πανεπιστημιακή Κλινική του Όσλο εξέφρασε την υπόθεση ότι ο σχηματισμός των θρομβώσεων μπορεί να οφείλεται σε αντιγόνα, τα οποία προκαλούνται, λόγω ισχυρής ανοσοαπόκρισης στο εμβόλιο, σε θρομβοκύτταρα και τα ενεργοποιούν.

«Αυτό που εννοούμε είναι ότι μπορούμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στην ύπαρξη αυτών των αντιγόνων και τον σχηματισμό θρόμβων στον εγκέφαλο» επισημαίνει ο Γκραϊνάχερ.

«Μια άλλη ερώτηση είναι πόσο συχνά εμφανίζονται αυτές οι θρομβώσεις, κι αν μέσω του εμβολίου εμφανίζονται σημαντικά περισσότερες παρενέργειες. Το πιο πιθανό είναι ότι τέτοιες παρενέργειες εμφανίζονται πάρα, πάρα, πάρα, πολύ σπάνια».

Εύκολα αναστρέψιμη παρενέργεια

«Σε όλους τους ασθενείς με παρενέργειες που εξετάσαμε, καταλήξαμε ακριβώς στο ίδιο», αναφέρει ο Γκραϊνάχερ.

«Τα αντιγόνα που δημιουργήθηκαν ως αντίδραση στο εμβόλιο ενεργοποίησαν πιθανώς θρομβοκύτταρα, τα οποία κανονικά δρούν στο σώμα για την επούλωση πληγών. Αλλά με τον εμβολιασμό σε ορισμένους οργανισμούς κινητοποιήθηκε ένας μηχανισμός που οδήγησε σε  θρομβώσεις στον εγκέφαλο. Εάν αυτή η αντίδραση οφείλεται τώρα στο ίδιο το εμβόλιο ή στον ξενιστή, ή αποτελεί γενικευμένη φλεγμονώδη αντίδραση ως ανασοαπόκριση στο εμβόλιο, είναι κάτι που θα πρέπει να διερευνήσουμε» επισημαίνει ο Γερμανός ερευνητής.

Με ένα ειδικό τεστ μπορεί κανείς να το διαπιστώσει, και με κοινά παρασκευάσματα που δίνονται σε πολλές ασθένειες και υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία, μπορεί να αναστείλει κανείς αυτήν τη δράση του. Εξετάσεις και κάποιες αγωγές θα είχαν νόημα μόνο εάν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για το πώς προκαλούνται οι θρομβώσεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA