Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεν είναι μυστικό ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αποτελεί όφελος για τη συνολική υγεία και ευεξία -το γνωρίζουμε εδώ και χρόνια. Αλλά ήταν πάντα λίγο ασαφές το ζήτημα της ποσότητας ή της κατηγορίας αυτών των συγκεκριμένων τροφών.

Έρχεται τώρα μια νέα μελέτη από την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Circulation, η οποία αναφέρει πως υπάρχει στην πραγματικότητα μια βέλτιστη αναλογία φρούτων προς λαχανικά, που μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο! «Δύο μερίδες φρούτων και τρεις μερίδες λαχανικών είναι ο ιδανικός συνδυασμός», τονίζει η έρευνα. 

Το πόρισμα βασίστηκε σε μια μεγάλη λίστα πρόσφατων δεδομένων υγείας -πάνω από 10.000 άτομα άνω των 30 ετών- και σε στοιχεία από 26 παλαιότερες διεθνείς μελέτες σε πάνω από 1,9 εκατομμύρια ασθενείς. Αυτά τα αποτελέσματα εξετάστηκαν διεξοδικά συγκρίνοντας την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών με τους επιβεβαιωμένους πρόωρους θανάτους, οι οποίοι προκλήθηκαν από καρδιολογικά ή εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνο. Οι ερευνητές της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας αποκάλυψαν πως συνολικά, 5 μερίδες κάθε μέρα απομακρύνουν αισθητά αυτόν τον κίνδυνο, με ιδανική αναλογία 2 προς 3 (φρούτα/λαχανικά). 

Η μελέτη έριξε επίσης φως σε συγκεκριμένους αριθμούς που σχετίζονται με τα ευρήματα. Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μια διατροφή με καθημερινή πρόσληψη 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου -από όλες τις αιτίες-, 12% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, 10% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και 35% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από νόσους του αναπνευστικού. 

Είναι ενδιαφέρον το εύρημα ότι η κατανάλωση περισσότερων από 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών δεν παρείχε πρόσθετα οφέλη στη θωράκιση της υγείας, ωστόσο, το ανησυχητικό στοιχείο σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, είναι πως μόνο ένας στους 10 ενήλικες συνηθίζει να τρώει σε καθημερινή βάση την ιδανική αναλογία (δηλαδή δυο μερίδες φρούτων και τρεις μερίδες λαχανικών), ενώ ένα ποσοστό 30% των ατόμων κάτω από τα 40 χρόνια, καταναλώνουν αυτή την ποσότητα σε μια εβδομάδα. 

Ένα άλλο σημαντικό σημείο που τόνισαν οι ερευνητές είναι πως στις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών δεν συμπεριλαμβάνονται οι χυμοί και κομπόστες φρούτων ή τα αμυλούχα λαχανικά, όπως καλαμπόκι, παντζάρια, καρότα, πατάτες και μπιζέλια. 

Πηγή: mensjournal.com

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA