Υγεία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Άλμπερτ Μπουρλά: Θα χρειαστεί τρίτη δόση του εμβολίου μετά από 8 μήνες - Αισιόδοξος για το χάπι κατά του κορονοϊού

Για τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού μίλησε ο πρόεδρος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά σε διάστημα 8 μηνών από τη δεύτερη δόση ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των ερευνών πάνω στο χάπι κατά του κορονοϊού

Στιγμιότυπο από εμβολιασμό (Πηγή: Shutterstock)
Στιγμιότυπο από εμβολιασμό (Πηγή: Shutterstock)

Της Έφης Τσιβίκα

Αισιόδοξος για την έκβαση των ερευνών πάνω στο χάπι κατά του κορονοϊού εμφανίστηκε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, σε FIRESIDE CHAT του Οικονομικού Συνεδρίου των Δελφών. Σύμφωνα με τον κ. Μπουρλά, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση, εντούτοις αναμένονται οι αποδείξεις.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός - Έρχεται το «παν-εμβόλιο» που θα φρενάρει μελλοντικές επιδημίες

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε ότι μπορεί να έχουμε επιτυχία. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αυτή η συγκεκριμένη ουσία στην οποία πειραματιζόμαστε σκοτώνει τον ιό in vitro και σε πειραματόζωα, ενώ έχουμε επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι όταν άνθρωποι παίρνουν αυτή την ουσία παρουσιάζονται ικανοποιητικές συγκεντρώσεις στους ιστούς όπου χρειάζεται, όπως του πνεύμονα και της τραχείας, και ότι είναι πολύ ασφαλές, δηλαδή δεν προκαλεί παρενέργειες. Φυσικά πρέπει να αποδειχθεί ότι τελικά θα ελέγξει τον ιό και τη νόσο Covid-19», ανέφερε ο CEO της Pfizer, εκτιμώντας ότι τα σχετικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα μετά το καλοκαίρι.  

Σημειώνεται ότι, λόγω των ερευνητικών προγραμμάτων που διεξάγονται για το χάπι κατά του κορονοϊού, ο φαρμακευτικός κολοσσός ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αύξησε την πρόβλεψή του  για ερευνητικά έξοδα σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια αυτό το χρόνο.

Ανοσία και νέες μεταλλάξεις

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μπουρλά τόνισε ότι το εμβόλιο της εταιρείας είναι γνωστό ότι παρέχει τουλάχιστον 6 μήνες ανοσία, καθώς υπάρχει ήδη μεγάλος πληθυσμός που έχει διανύσει το πρώτο εξάμηνο μετά τον εμβολιασμό. «Συνεχίζουμε προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν η προστασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους 6 ή 12 μήνες. Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα χρειαστεί μία 3η δόση κάπου μεταξύ των 8 και των 12 μηνών. Αυτή η πρόβλεψη βασίζεται σε πρώιμα στοιχεία και αναμένεται να επιβεβαιωθεί. Και η 3η δόση θα είναι το ίδιο εμβόλιο», σημείωσε.

Ως προς την επαναληψιμότητα του εμβολιασμού κάθε χρόνο, τόνισε ότι αυτό που έχει φανεί μέχρι στιγμής είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξουμε σε ετήσιους εμβολιασμούς μετά την 3η δόση.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, δήλωσε ότι από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν υπάρχει κανένα στέλεχος που να ξεφεύγει από την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer.

«Κάνουμε πειράματα συνεχώς και ελέγχουμε την αποτελεσματικότητα απέναντι σε αυτές τις νέες μεταλλάξεις και δεν υπάρχει καμία που να ξεφεύγει. Ωστόσο, η πιθανότατα να παρουσιαστεί κάποια στιγμή μία μετάλλαξη που θα ξεφεύγει είναι υπαρκτή. Αυτό, λοιπόν, που έχουμε οργανώσει είναι να μπορέσουμε, μέσα σε λιγότερο από 100 μέρες από τη στιγμή που θα εμφανιστεί, να έχουμε δόσεις έτοιμες για παραγωγή καθώς και έναν φάκελο που θα καταθέσουμε για ένα καινούργιο εμβόλιο που θα είναι αποτελεσματικό ενάντια σε αυτή τη μετάλλαξη στις αρμόδιες αρχές», εξήγησε ο CEO της Pfizer.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Κορονοϊός #Εμβόλιο