Μενού
  • Α-
  • Α+

Της Έφης Τσιβίκα

Έναν νέο παράγοντα κινδύνου, που αυξάνει τις πιθανότητες για λοίμωξη Covid-19, ανακάλυψαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα συχνό σύνδρομο, το οποίο εκδηλώνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα οι πάσχοντες υπολογίζονται στο 50% και οι πάσχουσες το 18% του γενικού πληθυσμού.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Αγγειακή και όχι αναπνευστική νόσος – Τι λέει νέα έρευνα

Το σύνδρομο ονομάζεται υπνική άπνοια και σχετίζεται άμεσα με την παχυσαρκία, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Χαρακτηρίζεται από δυνατό ροχαλητό κατά τη διάρκεια του ύπνου, το οποίο ξαφνικά σταματάει και ακολουθείται από βαθιά ανάσα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υπνική άπνοια ήταν σημαντικός παράγοντας κινδύνου για λοίμωξη Covid-19, με τις πιθανότητες να αυξάνονται ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης. Ο αυξημένος κίνδυνος αφορούσε στους πάσχοντες που δεν υποβάλλονταν σε θεραπεία για την αντιμετώπιση του συνδρόμου με μια ειδική συσκευή που τροφοδοτεί τον οργανισμό συνεχώς με αέρα θετικής πίεσης (CPAP).

Οι επιστήμονες από τον νοσηλευτικό όμιλο Kaiser Permanente στη Νότια Καλιφόρνια εξέτασαν στοιχεία από 81.932 εθελοντές, εκ των οποίων οι 1.493 μολύνθηκαν από τον κορονοϊό και οι 224 νοσηλεύθηκαν. Από αυτούς που μπήκαν στο νοσοκομείο, οι 61 χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ ή/και έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της Covid-19.

Παρότι το σύνδρομο υπνικής άπνοιας συσχετίστηκε με αυξημένα ποσοστά λοίμωξης σε άτομα που δεν υποβάλλονταν σε θεραπεία, η χρήση της ειδικής συσκευής επί τουλάχιστον 4 ώρες κάθε βράδυ στη διάρκεια της πανδημίας, συσχετίστηκε με μειωμένα ποσοστά νόσου Covid.

Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι η συσχέτιση της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορονοϊός με την υπνική άπνοια έχει βιολογική βάση, καθώς οι παράγοντες κινδύνου μεταξύ των δύο καταστάσεων είναι κοινοί και περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, το ανδρικό φύλο και υποκείμενα καρδιολογικά προβλήματα.

«Η υπνική άπνοια προκαλεί κατακερματισμό του ύπνου. Οι πάσχοντες από αυτήν βιώνουν αλλεπάλληλες διακοπές της αναπνοής στη διάρκειά του, ακόμα και 30 ή περισσότερες φορές ανά ώρα ύπνου. Το αποτέλεσμα είναι να ξυπνά διαρκώς ο πάσχων χωρίς να το αντιλαμβάνεται, προσπαθώντας να πάρει ανάσα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Dennis Hwang, πνευμονολόγος εξειδικευμένος στην Ιατρική Ύπνου.

Η διαταραχή αυτή προκαλεί μειωμένη οξυγόνωση και φλεγμονή στον οργανισμό, οδηγώντας συχνά στην εμφάνιση άλλων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια, η αρτηριακή υπέρταση κ.ά.. Η νέα μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο διαδικτυακό συνέδριο της Αμερικανικής Θωρακικής Εταιρείας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA