Μενού
  • Α-
  • Α+

Για πιθανή επόμενη πανδημία κορονοϊού, σύμφωνα με το επταετές πρότυπο επιδημιών που παρατηρείται από το 2004, προετοιμάζονται ήδη οι επιστήμονες, με  την έρευνα να εστιάζει σε φάρμακα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τον SARS-CoV-2 αλλά και κορονοϊούς που θα εμφανιστούν στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη: Αρση lockdown: Στο τραπέζι νέα χαλάρωση σε εστίαση και καταστήματα - Τι θα γίνει με τον τουρισμό

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Φάινμπεργκ του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν έχουν εντοπίσει έναν νέο στόχο φαρμάκου για τη θεραπεία του SARS-CoV-2 που θα μπορούσε, επίσης, να δράσει ενάντια σε έναν νέο αναδυόμενο κορονοϊό.

«Μακάρι να μην το χρειαστούμε, αλλά θα είμαστε έτοιμοι», δήλωσε η Karla Satchell, καθηγήτρια Μικροβιολογίας-Ανοσολογίας, η οποία κατευθύνει μια διεθνή ομάδα επιστημόνων, προκειμένου να αναλυθούν σημαντικές δομές του ιού.

Η ερευνητική ομάδα χαρτογράφησε τη δομή μιας πρωτεΐνης του ιού, που ονομάζεται nsp16, η οποία υπάρχει σε όλους τους κορονοίους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η νέα μελέτη παρέχει κρίσιμες πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη φαρμάκων έναντι του SARS-CoV-2 καθώς και μελλοντικών κορονοϊών.

«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέες προσεγγίσεις στην ανακάλυψη φαρμάκων για την καταπολέμηση της πανδημίας SARS-CoV-2 / COVID-19 και λοιμώξεων από μελλοντικούς κορονοϊούς», δηλώνει η Satchell.

«Αυτό το μελλοντικό φάρμακο θα λειτουργεί νωρίς στη μόλυνση», εξηγεί. «Αν κάποιος μολυνθεί με τον κορονοϊό, θα μπορούσε να το προμηθευτεί από το φαρμακείο, να το πάρει για τρεις ή τέσσερις ημέρες και να μην αρρωστήσει».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Science Signaling.

Η ανάλυση

Οι ερευνητές χαρτογράφησαν τρεις νέες δομές πρωτεϊνών σε τρισδιάστατες προβολές και ανακάλυψαν ένα «μυστικό αναγνωριστικό» που βοηθά τον ιό να κρυφτεί από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ανακάλυψαν έναν ειδικό θύλακα στην πρωτεΐνη nsp16 του κορονοϊού, που συνδέει το ιογενωμικό θραύσμα που συγκρατείται στη θέση του από ένα μεταλλικό ιόν. Το θραύσμα χρησιμοποιείται από τον κορονοϊό ως πρότυπο για όλα τα ιικά δομικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, για αυτόν τον λόγο, υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθεί ένα φάρμακο που θα «εφαρμόζει» σε αυτόν τον θύλακα και θα μπλοκάρει τη λειτουργία της πρωτεΐνης κορονοϊού. Δεν θα μπλοκάρει τη λειτουργία μιας παρόμοιας πρωτεΐνης ανθρώπινων κυττάρων που στερείται του θύλακα. Έτσι, ένα τέτοιο φάρμακο θα στοχεύει μόνο την πρωτεΐνη «εισβολής».

Η Nsp16 θεωρείται μία από τις βασικές ιικές πρωτεΐνες που θα μπορούσαν να ανασταλούν από φάρμακα για να σταματήσουν τον ιό λίγο μετά την έκθεση ενός ατόμου. Ο στόχος είναι να σταματήσει ο ιός νωρίτερα, πριν οι άνθρωποι αρρωστήσουν βαριά.

Ενώ ορισμένες από τις πρωτεΐνες του κορονοϊού ποικίλλουν, η nsp16 είναι σχεδόν η ίδια στους περισσότερους από αυτούς. Ο μοναδικός θύλακας που ανακαλύφθηκε από την ομάδα υπάρχει σε όλα τα διαφορετικά είδη του κορονοϊού. Αυτό σημαίνει ότι τα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν σε αυτόν τον θύλακα θα πρέπει να λειτουργούν ενάντια σε όλους τους κορονοϊούς, συμπεριλαμβανομένου ενός ιού που θα εμφανιστεί στο μέλλον. Παράλληλα, εικάζεται ότι θα λειτουργεί και ενάντια στο κοινό κρυολόγημα που προκαλείται από κορονοϊό.

Η Satchell οραματίζεται ότι οποιοδήποτε φάρμακο που αναπτύχθηκε από την ανακάλυψη της ομάδας της, με στόχο τον θύλακα της πρωτεΐνης κορονοϊού, θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος ενός κοκτέιλ θεραπείας που θα λαμβάνουν οι ασθενείς νωρίς κατά τη διάρκεια της νόσου. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει φάρμακα παρόμοια με το Remdesivir, που εμποδίζει τον ιό να παράγει το πρότυπο για τα δομικά στοιχεία που είναι απαραίτητο για να αναπαραχθεί.

Η διεθνής ομάδα έχει λύσει περισσότερες από 70 διαφορετικές ιογενείς δομές για να αποκαλύψει την ιική δομή πρωτεϊνών, αλληλεπιδράσεις με πιθανά φάρμακα και αλληλεπιδράσεις με αντισώματα. Τα στοιχεία διατίθενται ελεύθερα στην παγκόσμια κοινότητα για να επιταχύνει τις προσπάθειες σχεδιασμού νέων θεραπειών κατά του κορονοϊού για την καταπολέμηση της COVID-19 και των μελλοντικών πανδημιών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA