ΥΓΕΙΑ
21/06/2021 12:37

Κορονοϊός - CDC: Πάνω από 300 περιστατικά μυοκαρδίτιδας - περικαρδίτιδας σε νέους μετά από εμβολιασμό

Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί περί τα 25 με 27 περιστατικά μυοκαρδίτιδας – περικαρδίτιδας σε εμβολιασμένους με mRNA σκεύασμα. Η έρευνα του CDC αφορά νέους

Κορονοϊός - CDC: Πάνω από 300 περιστατικά μυοκαρδίτιδας - περικαρδίτιδας σε νέους μετά από εμβολιασμό
(Πηγή: eurokinissi)
Ανάγνωση:

Περισσότερες από 300 περιπτώσεις καρδιακής φλεγμονής μετά από εμβολιασμό έναντι της Covid-19 έχουν αναφερθεί σε νεαρά άτομα, δήλωσε κατά την ενημέρωση της Πέμπτης η Διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), Δρ. Rochelle Walensky.

περιστατικά είτε μυοκαρδίτιδας είτε περικαρδίτιδας, που περιλαμβάνουν φλεγμονή της καρδιάς ή του περιβάλλοντος ιστού, είναι περισσότερα από το αναμενόμενο γι’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Εντούτοις, είναι σπάνια, καθώς πάνω από 20 εκατομμύρια έφηβοι και νεαροί ενήλικες έχουν εμβολιαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής

Η ανεξάρτητη συμβουλευτική ομάδα του CDC, που ονομάζεται Συμβουλευτική Επιτροπή Πρακτικών Ανοσοποίησης, θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα για να εξετάσει τις περιπτώσεις. Οι εμπειρογνώμονες θα συζητήσουν τα τελευταία δεδομένα έρευνας και ασφάλειας για τη μυοκαρδίτιδα μετά από εμβολιασμό έναντι της Covid-19, αλλά δεν αναμένεται να κάνουν αλλαγές στις σχετικές συστάσεις. Η χορήγηση του σκευάσματος των Pfizer-BioNTech είναι η μόνη που έχει εγκριθεί μέχρι τώρα για παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών στις ΗΠΑ, ενώ οι νεαροί ενήλικες,18 ετών και άνω, μπορούν να λάβουν και τα τρία εμβόλια (Pfizer, Moderna ή Johnson & Johnson).

Παραμένει ασαφές εάν τα εμβόλια είναι η αιτία των καρδιακών προβλημάτων, αν και σύμφωνα με το CDC τα στοιχεία για σύνδεση με τον εμβολιασμό αυξάνονται. Ο Δρ Paul Offit, ερευνητής εμβολίων στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας, δήλωσε ότι η συνάντηση θα πρέπει να οδηγήσει σε «σαφή κατανόηση των τρεχόντων κινδύνων για τα παιδιά ή τους νεαρούς ενήλικες από το εμβόλιο».

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό και κόπωση, καθώς και δύσπνοια και πόνο στο στήθος. Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν ήταν σοβαρές «Στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν αναρρώσει πλήρως, με ξεκούραση και υποστηρικτική φροντίδα», δήλωσε η Walensky. Η συνάντηση των εμπειρογνωμόνων εντός της εβδομάδας "είναι μια ακόμη απόδειξη των συνεχιζόμενων προσπαθειών μας να διατηρήσουμε την ασφάλεια σε ό, τι κάνουμε. Ο εμβολιασμός είναι η έξοδος από αυτήν την πανδημία», τόνισε.

Τα περιστατικά στην Ελλάδα

Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί περί τα 25 με 27 περιστατικά μυοκαρδίτιδας – περικαρδίτιδας σε εμβολιασμένους με mRNA σκεύασμα, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο εάν σχετίζονται με τον εμβολιασμό, όπως τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Η ίδια σημείωσε ότι οι περιπτώσεις αυτές, αφορούν σε μεγάλους ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΡΕΥΝΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ