Μενού
  • Α-
  • Α+

Επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα προβλέπει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αναπλήρωση των θέσεων που θα μείνουν κενές μετά την αναστολή καθηκόντων, στην οποία θα τεθούν υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί έως την 1η Σεπτεμβρίου. Το πλάνο αφορά στις υποστηρικτικές υπηρεσίες (σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα) και θα υλοποιηθεί με fast track διαδικασίες, έτσι ώστε να καλυφθούν οι θέσεις άμεσα, με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες και συμβάσεις έργου. Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται νομοθετήματα τις επόμενες ημέρες, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, μέσω του υπερκερασμού της γραφειοκρατίας. 

Το σχέδιο εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την αναπλήρωση των θέσεων, ο οποίος ξεκινά από αναδιάταξη των δυνάμεων και διαφοροποίηση της κατανομής του προσωπικού εντός του εκάστοτε νοσοκομείου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα προκύψουν.

Προσλήψεις επικουρικού προσωπικού

Πέραν των εσωτερικών μετακινήσεων, ο σχεδιασμός προβλέπει και μετακινήσεις από μία νοσοκομειακή μονάδα σε άλλη (σε περίπτωση που με την πρώτη πρακτική δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν τα κενά), αλλά και προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός γιατρών, θα ενεργοποιηθεί την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες, ενώ η διαδικασία των προσλήψεων, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός χρονικού διαστήματος δύο εβδομάδων. Οι θέσεις που θα μείνουν προσωρινά κενές και δεν θα είναι εφικτό να αναπληρωθούν μέσω των μετακινήσεων, δεν θα αντικατασταθούν πλήρως με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού ορισμένου χρόνου, αλλά μόνο κατά ένα ποσοστό.

Αυτό που μένει για να προσδιοριστούν τα ποσοστά και να κινηθούν οι διαδικασίες είναι να φτάσει στα χέρια των αρμοδίων ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων που θα τεθούν σε αναστολή, είτε με την κατάθεση της σχετικής βεβαίωσης από τους υγειονομικούς, είτε μέσω της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων. Επίσης, θα πρέπει να έχει συνυπολογιστεί το ποσοστό των εργαζομένων οι οποίοι έχουν φυσική ανοσία και -κατά συνέπεια- βγαίνουν από την εν λόγω εξίσωση. Πάντως, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο υγείας, ο αριθμός των εμβολιασμένων υγειονομικών αυξάνεται καθημερινά, με περισσότερους από 8.400 να έχουν λάβει την πρώτη δόση το τελευταίο δεκαήμερο.

Ολοκληρωμένη εικόνα για τους εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν προσωρινά από το σύστημα Υγείας αναμένεται να έχουν οι αρμόδιοι την προσεχή Τετάρτη, οπότε και εκπνέει η προθεσμία που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA