Μενού
  • Α-
  • Α+

Οριακή αύξηση σημειώνεται στον αριθμό των ραντεβού που «κλείστηκαν» για χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου έναντι στον κορονοϊό κατά την τελευταία εβδομάδα, σε σχέση με τις προηγούμενες, καταδεικνύοντας ότι με τις κατάλληλες προσεγγίσεις υπάρχει ακόμα περιθώριο για ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα, στην οποία εστιάζει και το νέο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Θετικός ο FDA στο εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 5 έως 11 ετών

Παράλληλα, ένα νέο, μεγάλο «ερωτηματικό» αναδεικνύεται έναν χρόνο μετά την έναρξη των εμβολιασμών, για το οποίο δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς απαντήσεις.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους, την Τρίτη (26/10), οι προσπάθειες της Πολιτείας για την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού συνεχίζονται, σε μία περίοδο που, παρά τις διαφωνίες σε άλλα πεδία, η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι το εμβόλιο είναι το πιο σημαντικό όπλο απέναντι στην πανδημία.

«Εμείς θα είμαστε ευχαριστημένοι όταν εμβολιάσουμε όσο περισσότερους μπορούμε. Και αυτό το λέω γιατί, παρόλο που υπάρχει μια επιβράδυνση στα ραντεβού για την πρώτη δόση, βλέπετε ότι εξακολουθούμε να παίρνουμε και μάλιστα την τελευταία εβδομάδα υπάρχει μια σχετικά ελαφριά αύξηση των ραντεβού σε σχέση με τις προηγούμενες. 

Βλέπουμε, ότι έχουμε πάρει ένα 3% από το 60% που ήμασταν περίπου πριν από κάποιες μέρες. Συνεχίζουμε όλες τις προσπάθειες.  Τριακόσιες είκοσι κινητές μονάδες επιχειρούν σε καθημερινή βάση και αναπτύσσονται όλες οι δράσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να πείσουμε τους πολίτες που παραμένουν διστακτικοί ή έχουν κάποιες επιφυλάξεις όσον αφορά το εμβόλιο. Θα συνεχίσουμε, έτσι ώστε να καταφέρουμε να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σταθερά κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ, τις τελευταίες 10 ημέρες 70.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού, ενώ χθες, Τρίτη, ο αριθμός των εμβολιασμών ξεπέρασε τα 12.795.000. 

Περισσότεροι από 6.600.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 63% επί του γενικού πληθυσμού και 71,4% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος διαμορφώνεται σε 68,7% και 79,7%, αντίστοιχα. 

Την ίδια στιγμή πάνω  από 6.350.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, με τα ποσοστά να διαμορφώνονται σε 60,5% επί του γενικού πληθυσμού και 69,8% επί του ενήλικου πληθυσμού.  Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώνεται σε 64,7% και 74,5%, αντίστοιχα. 

Ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα

Παράλληλα, την τρίτη δόση έχουν ήδη λάβει 300.000 πολίτες και 35.000 έχουν κλείσει ραντεβού. Στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατάκοιτων έχουν υποβληθεί 14.000 για εμβολιασμό και ήδη έχουν εμβολιαστεί 11.700 συμπολίτες μας, ενώ παρατηρείται μία σχετική αύξηση των ιδιωτών γιατρών που εντάσσονται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. «Έχουμε ενταγμένους 224 γιατρούς και 20 πολυϊατρεία και μέχρι στιγμής έχουν γίνει 3.639 εμβολιασμοί, 1.358 στα ιατρεία και 2.287 κατ’ οίκον», σημείωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το μεγάλο «ερωτηματικό»

Ενώ τα εμβολιαστικά προγράμματα των χωρών προχωρούν, ένα νέο ερώτημα προκύπτει, που ενδέχεται να ανατρέψει τα δεδομένα όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη. Δεδομένου ότι η ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι του κορονοϊού αρχίζει να υποχωρεί μετά το πέρας 6 μηνών, το ερώτημα που τίθεται είναι πότε όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, αλλά δεν προχωρούν στην τρίτη δόση, θα θεωρούνται «μη άνοσοι» και πώς θα μεταφράζεται αυτό για την εμβολιαστική κάλυψη κάθε χώρας. «Στους 6 μήνες δεν σημαίνει ότι ένα άτομο που έχει εμβολιαστεί είναι απροστάτευτο. Είναι προστατευμένο και υπάρχουν μελέτες που παρατείνουν και για αρκετούς μήνες επιπλέον την προστασία. 

Αλλά από τη στιγμή που δεν ξέρουμε και ποιο είναι το ακριβές επίπεδο προστασίας, δεν θέλουμε να αφήσουμε κανέναν που να μην ενισχυθεί με μία δόση. Είναι άνοσοι και αυτοί που έχουν ξεπεράσει το εξάμηνο και πλέον», δήλωσε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση της Τρίτης. 

Πάντως, η διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), Ροσέλ Ουαλένσκι, άφησε την περασμένη εβδομάδα ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθούν νέες προϋποθέσεις για τον ορισμό του «πλήρως εμβολιασμένου» στο μέλλον. «Ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσουμε την έννοια του πλήρως εμβολιασμένου στο μέλλον, όμως τώρα αυτό που θα πω είναι ότι όποιος έχει τη δυνατότητα ας κάνει την τρίτη δόση», επεσήμανε η Ουαλένσκι.

Προς το παρόν, η διευθύντρια του αμερικανικού CDC επιθυμεί να μείνει ως έχει ο όρος, μέχρι τουλάχιστον η τρίτη δόση να είναι διαθέσιμη σε όλους. «Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε τη δυνατότητα παροχής της τρίτης δόσης σε όλους. Δεν έχουν αλλάξει οι προϋποθέσεις για να θεωρείται κανείς πλήρως εμβολιασμένος. Θα συνεχίσουμε σε αυτό το μήκος κύματος», προσέθεσε η Ουαλένσκι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA