ΥΓΕΙΑ
26/11/2021 20:28

Μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την ονόμασε «Όμικρον»

Και το όνομα αυτής μετάλλαξη Όμικρον - Η παραλλαγή του κορονοϊού από τη Μποτσουάνα βαπτίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με το ελληνικό γράμμα, όπως έγινε και στις προηγούμενες ονοματοδοσίες

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την ονόμασε «Όμικρον»
Πηγή: Pexels, Pixabay
Ανάγνωση:

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συνεδρίασε σήμερα, Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου, για να αξιολογήσει το νέο, παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, αποφάσισε να το χαρακτηρίσει «παραλλαγή ανησυχίας». Στην παραλλαγή B.1.1.529 δόθηκε η ονομασία «Όμικρον» από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας». Τα κρούσματα της Όμικρον φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής.

Μετάλλαξη Όμικρον: Παραλλαγή ανησυχίας το νέο στέλεχος του κορονοϊού

Ένας υψηλόβαθμος Νοτιοαφρικανός υγειονομικός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι πληροφορήθηκε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα χαρακτηρίσει «παραλλαγή ανησυχίας» το νέο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και φέρει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων. «Προσπαθούμε να συλλέξουμε παρασκηνιακά ορισμένες πληροφορίες για το τι συζητήθηκε σήμερα» στη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ. «Νωρίτερα έλαβα ένα μήνυμα ότι θα την χαρακτηρίσουν «παραλλαγή ανησυχίας» ανέφερε ο Νίκολας Κρισπ, ο ασκών χρέη γενικού διευθυντή στο υπουργείο Υγείας. Ο Κρισπ δεν διευκρίνισε ποιος του έστειλε το μήνυμα.

Ο Φαάλα πρόσθεσε ότι η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών λόγω της παραλλαγής αυτής. Σημείωσε ότι θα χρειαστεί να ληφθούν ορισμένα μέτρα, όμως οι ακριβείς περιορισμοί δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Νότιας Αφρικής, ο Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ, τόνισε ότι η παραλλαγή B.1.1.529 εξαπλώθηκε σε 53 χώρες μέσα σε τρεις εβδομάδες από τη στιγμή που εντοπίστηκε. «Επομένως, δεν βοηθά πραγματικά να κλείνουμε τα σύνορα… Πρέπει να βρούμε λύσεις για αυτήν την παραλλαγή μαζί. Και μέρος αυτού σημαίνει να μην αντιδρούμε με υπερβολή» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, χαρακτηρίζοντας «αντίδραση πανικού», αν και κατανοητή, την απόφαση της Βρετανίας να απαγορεύσει τα ταξίδια από τη νότια Αφρική.

Ο ΠΟΥ αναμένεται να αποφασίσει σήμερα αν θα χαρακτηρίσει τη B.1.1.529 παραλλαγή «ενδιαφέροντος» ή «ανησυχίας». Μέχρι σήμερα μόνο τέσσερις παραλλαγές έχουν χαρακτηριστεί «ανησυχίας». Όμως θα χρειαστεί να περάσουν εβδομάδες μέχρι να κατανοήσουν πλήρως οι επιστήμονες τις επιπτώσεις που έχουν οι νέες μεταλλάξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ