ΥΓΕΙΑ
11/12/2021 20:14

Κορονοϊός: Οι παρενέργειες των εμβολίων στα παιδιά

Να εμβολιάσουν άμεσα τα παιδιά τους προέτρεψε τους γονείς η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Μαρίζα Τσολιά

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κορονοϊός: Οι παρενέργειες των εμβολίων στα παιδιά
Πηγή: APimages
Ανάγνωση:

Να εμβολιάσουν άμεσα τα παιδιά τους προέτρεψε τους γονείς η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Μαρίζα Τσολιά μιλώντας για τον εμβολιασμό των ανηλίκων 5 έως 11 ετών κατά του κορονοϊού.

Διαβάστε ακόμη: Εμβολιασμός: Πάνω από 20.000 ραντεβού για παιδιά 5-11 ετών σε λίγες ώρες - Τα δεδομένα για την 3η δόση

Μιλώντας για τις παρενέργειες του εμβολίου, εξηγεί ότι είναι ήπιες τοπικές, ή συστηματικές (πυρετός, πονοκέφαλος, κακουχία, πόνοι στο σώμα) που δεν έχουν και τόσο σημασία. Όσον αφορά τη μυοκαρδίτιδα που απασχολεί κάπως τον κόσμο, φαίνεται σύμφωνα με την καθηγήτρια ότι είναι ήπια και υποχωρεί σύντομα. «Εμφανίζεται κυρίως σε αγόρια εφήβους και νέους ενηλίκους. Είναι λιγότερο συχνή σε μικρές ηλικίες. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, στη χώρα μας η συχνότητα είναι περίπου μία στους 10.000 εμβολιασμούς στα αγόρια 12-17 ετών, μετά τη δεύτερη δόση. Η πιθανότητα να εμφανίσει κανείς μυοκαρδίτιδα είναι πολύ λιγότερο συχνή με το εμβόλιο, από ότι αν νοσήσει. Γιατί αν νοσήσει, είναι 6 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος, από ότι αν εμβολιαστεί, και είναι και πιο σοβαρή», είπε η κυρία Τσολιά στο «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ».

Η νόσος στα παιδιά είναι πολύ ήπια αναφέρει η κυρία Τσολιά. «Γενικά το 1% από τα κρούσματα που γνωρίζουμε χρειάζεται νοσηλεία. Και από αυτά που νοσηλεύονται, κάτω από 2%, γύρω στο 1,5% θα χρειαστούν ΜΕΘ, ενώ οι θάνατοι είναι μία στις 40.000 περιπτώσεις στην Ελλάδα. Κάποια παιδιά μπορεί να εμφανίσουν αυτό το πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο, που μοιάζει με Καβασάκι και μπορεί να επηρεάσει πολλά συστήματα του οργανισμού. Η συχνότητα του, όπως την έχουν υπολογίσει στις ΗΠΑ, είναι μία στις 3000 λοιμώξεις. Και μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά που πέρασαν τη λοίμωξη, χωρίς συμπτώματα».

Σε αντίθεση με ότι γνωρίζαμε στην αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με την διακεκριμένη παιδίατρο, τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν τη λοίμωξη όπως ακριβώς οι ενήλικες, με πρόσφατες μελέτες να καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά. Όσον αφορά το σύνδρομο long covid, η κυρία Τσολιά λέει ότι οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ποια είναι η συχνότητα του στα παιδιά, για να συμπληρώσει στη συνέχεια, ότι φαίνεται να είναι λιγότερο συχνό από ότι στους ενήλικες, αλλά δεν παύει να υπάρχει.

Καταστροφή τα κλειστά σχολεία

Τα κλειστά σχολεία είναι καταστροφή υπογραμμίζει σε άλλο σημείο της συνέντευξης, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με μία μεταανάλυση 1 στα 4 παιδιά εμφανίζει συμπτώματα αγχώδους νεύρωσης και 1 στα 5, συμπτώματα κατάθλιψης. «Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει μία πολύ σοβαρή συνέπεια των κλειστών σχολείων και της καραντίνας στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Και σε αυτό θα πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη σημασία ως κοινωνία και να αποφύγουμε πάση θυσία το κλείσιμο των σχολείων, για άλλη μία φορά», τόνισε.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, η κ. Τσολιά αναφέρει ότι υπάρχει μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων και ένας έλεγχος της κατάστασης. «Επομένως περιμένουμε το επόμενο διάστημα να δούμε να μειώνονται οι εισαγωγές. Αυτό θέλει κάποιες εβδομάδες. Και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ ακόμα περισσότερο, και οι θάνατοι τελικά». Για τα παιδιά λέει ότι υπάρχει μάλλον μία επιπέδωση στις μεγαλύτερες ηλικίες 12 -17 που πιθανόν οφείλεται στην εφαρμογή του εμβολιασμού, αλλά είναι γεγονός συνεχίζει, ότι είναι πολλά τα κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα 4-11 και συνεχώς αυξανόμενα. Η καθηγήτρια δεν κρύβει το φόβο της για αναζωπύρωση της πανδημίας τις γιορτινές ημέρες, που ο κόσμος συνωστίζεται σε κλειστούς χώρους, και για αυτό το λόγο τονίζει την σημαντικότητα του εμβολιασμού για όλους, την τήρηση των μέτρων, αλλά και την χρήση των self test πριν από κάθε συγκέντρωση.

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ