ΥΓΕΙΑ
28/01/2022 13:07

Κορονοϊός: Μεγάλος ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία των γιατρών - Τα συμπτώματα

Οι γιατροί αναφέρουν συχνά συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης ενώ έρευνες που βασίζονται σε ερωτηματολόγια δείχνουν ότι αυτά τα συμπτώματα επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο, δεν έχει καταγραφεί αν αυξήθηκαν οι επισκέψεις των γιατρών σε υγειονομικές δομές για ψυχικές νόσους

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κορονοϊός: Μεγάλος ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία των γιατρών - Τα συμπτώματα
Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

Σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των γιατρών έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open. Οι γιατροί αναφέρουν συχνά συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης ενώ έρευνες που βασίζονται σε ερωτηματολόγια δείχνουν ότι αυτά τα συμπτώματα επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο, δεν έχει καταγραφεί αν αυξήθηκαν οι επισκέψεις των γιατρών σε υγειονομικές δομές για ψυχικές νόσους και χρήση ουσιών.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας 3 μηνών βρέφος

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το σύστημα υγείας του Οντάριο στον Καναδά για το χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου 2017 έως και 10 Μαρτίου 2021 και συνέκριναν τις επισκέψεις του ιατρικού προσωπικού (ειδικευμένοι ιατροί, ειδικευόμενοι ιατροί και οι εξειδικευόμενοι γιατροί) σε υγειονομικές δομές για ψυχικές νόσους και χρήση ουσιών πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν δεδομένα από 34.055 ιατρούς με μέση ηλικία τα 41.7 έτη, ενώ οι 17.918 (52.6%) ήταν άνδρες.

Ο ετήσιος αριθμός των επισκέψεων ανά 1000 ιατρούς αυξήθηκε κατά 27%, και συγκεκριμένα από 816.8 πριν την πανδημία σε 1037.5 κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το ποσοστό των ιατρών που έκαναν τουλάχιστον 1 επίσκεψη σε υγειονομικές δομές για ψυχικές νόσους και χρήση ουσιών κατά τη διάρκεια ενός έτους αυξήθηκε από το 12.3% πριν την πανδημία στο 13.4% κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η σχετική αύξηση ήταν μεγαλύτερη στους ιατρούς που δεν είχαν προηγούμενο ατομικό ιστορικό ψυχικής ασθένειας και χρήσης ουσιών συγκριτικά με τους ιατρούς που είχαν τέτοιο ατομικό ιστορικό.

«Η συγκεκριμένη μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς ρίχνει φως σε μια ιδιαίτερη πτυχή της καθημερινότητας των Ιατρών, λαμβάνοντας υπόψη και το στίγμα που μπορεί να έχει η ψυχική νόσος για τους ίδιους του πάσχοντες Ιατρούς. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας διστάζουν να αναζητήσουν υποστήριξη και θεραπεία για διαταραχές της ψυχικής υγείας λόγω επιφυλακτικότητας και φόβου για το στίγμα και πιθανές επαγγελματικές και προσωπικές επιπτώσεις. Οι υπερβάλλουσες προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία πολλών επαγγελματιών υγείας», αναφέρουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), που συνόψισαν τα ευρήματα της μελέτης.

«Η προτεραιοποίηση της διασφάλισης της ψυχικής υγείας των ιατρών είναι ζωτικής σημασίας για την ολιστική υποστήριξη της υγείας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και για να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι σε δομές υγείας θα είναι επαρκώς εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσεουν τις προκλήσεις τόσο της τρέχουσας πανδημίας COVID-19 όσο και των μελλοντικών προκλήσεων της δημόσιας υγείας», προσθέτουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ