Μενού
  • Α-
  • Α+

Τον ρόλο που έχουν τα αντιικά φάρμακα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού ανέλυσαν οι ειδικοί στο 5ο Webinar που διοργανώθηκε από το ΕΚΠΑ, την Τετάρτη (9/2). Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν τα νέα αντιικά φάρμακα στην αντιμετώπιση της Covid-19, καθώς και στη διάθεση της Πολιτείας, προκειμένου να χορηγηθούν τα συγκεκριμένα φάρμακα σε περισσότερους πολίτες. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γκάγκα, έχουν γίνει 1.259 αιτήσεις και έχουν πάρει έγκριση 1.218 αιτήσεις. Πάντως, στη χώρα μας κυκλοφορεί ήδη το ένα από τα δύο φάρμακα (συγκεκριμένα το Molnupiravir) και το δεύτερο (Paxlovid) αναμένεται το προσεχές διάστημα. 

Διαβάστε ακόμη: Χανιά - γηροκομείο: Τάιζαν αποφάγια κι εντόσθια ζώων τους ηλικιωμένους - Πέθαναν 293 στα χέρια τους

Το Molnupiravir αυξάνει τις μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό του ιού οδηγώντας τελικά στην αναστολή της αντιγραφής και στην καταστροφή του, τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής. Πρέπει να χορηγείται άμεσα εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και όσο το δυνατόν νωρίτερα μόνο σε ενήλικες. Αποφεύγεται σε έγκυες και θηλάζουσες, και έχει βασικό πλεονέκτημα ότι χορηγείται από το στόμα.

Ποιοι μπορούν να λάβουν τα φάρμακα Molnupiravir και Paxlovid

Το Paxlovid (συνδυασμός nirmatrelvir/ritonavir) ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων της πρωτεάσης 3CL. Η nirmatrelvir μπλοκάρει τη δραστηριότητα ενός αναγκαίου ενζύμου για την αναπαραγωγή του ιού (πρωτεάσης 3CL), και η ritonavir (κλασσικό φάρμακο στη θεραπεία του HIV) αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της nirmaltrelvir μειώνοντας τον μεταβολισμό από το κυτόχρωμα CYP34A. Είναι αποτελεσματικά έναντι της Δέλτα και αναμένεται να είναι και έναντι της Oμικρον. «Το paxlovid είναι πιο αποτελεσματικό, αλλά ο ιός θα αποκτήσει πιο δύσκολα αντοχή έναντι του Molnupiravir», ανέφερε ο κ. Τσακρής, σημειώνοντας ότι νέα αντιικά φάρμακα που δρουν πιθανά στην είσοδο του ιού στα κύτταρα, βρίσκονται υπό κλινική αξιολόγηση και αναμένεται να προστεθούν στη φαρέτρα στο άμεσο μέλλον.

Το Molnupiravir πρέπει να χορηγείται σε αρρώστους που έχουν έναν τουλάχιστον παράγοντα κινδύνου, με όφελος 30% για τον άρρωστο να μπει στο νοσοκομείο, ανέφερε ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και Υπεύθυνος Μονάδας Λοιμώξεων Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας Νικόλαος Σύψας. Για τους ενήλικες η δόση είναι 800 mg δύο φορές τη μέρα (κάψουλα των 200 mg) για 5 ημέρες. Δεν τροποποιείται η δόση σε άτομα με νεφρική και ηπατική λειτουργία, ενώ οι διάρροιες αποτελούν συχνή παρενέργεια. Το Paxlovid έχει χορηγηθεί σε εξωνοσοκομειακούς αρρώστους κυρίως με το στέλεχος Δέλτα και έχει οδηγήσει σε ελάττωση κινδύνου κατά 88% για νοσηλεία ή θάνατο, αν χορηγηθεί εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ειδικά στην ομάδα των 65 ετών και άνω, η ελάττωση του κινδύνου για νοσηλεία ήταν 94%. Το δοσολογικό σχήμα είναι 2 κάψουλες nirmatrelvir και 1 ritonavir δύο φορές την ημέρα για σύνολο 5 ημέρες. Έχει αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, λόγω της επίδρασης στο μεταβολισμό τους στο CYP34Α. Yπάρχουν φάρμακα, όπως η φαινυντοϊνη, που έχουν πλήρη αντένδειξη συγχορήγησης, ενώ οι στατίνες πρέπει να διακόπτονται. Η δόση τροποποιείται με βάση με τη νεφρική λειτουργία, αντενδείκνυται στην ηπατική ανεπάρκεια, ενώ το φάρμακο δεν έχει μελετηθεί σε έγκυες. Μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα άνω των 12 ετών που ζυγίζουν τουλάχιστον 40 κιλά.

Στη συνέχεια, η καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξέτασης Αιτήσεων για τη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων σε ασθενείς με λοίμωξη COVID-19, Αναστασία Αντωνιάδου, περιέγραψε τη διαδικασία χορήγησης αντιιικών φαρμάκων. Τόνισε αρχικά ότι καμιά θεραπεία δεν υποκαθιστά τον εμβολιασμό, αλλά τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τις νοσηλείες και τη θνητότητα και να μετατρέψουν την πανδημία σε ενδημία. Οι υποψήφιοι για τα χάπια είναι ενήλικες ασθενείς άνω των 18 ετών, με έναρξη των συμπτωμάτων να είναι κάτω των 3 ημερών, να μη χρήζουν νοσηλείας, να υπάρχει θετικό PCR ή rapid test, ήπια ή μέτρια συμπτώματα, να μην είναι έγκυες και θηλάζουσες και να έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο, όπως οι μεταμοσχευμένοι, οι αιμοκαθαιρόμενοι, όσοι έχουν αιματολογικές κακοήθειες, όσοι λαμβάνουν χημειοθεραπείας, άνθρωποι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, μεγάλο σωματικό βάρος, χρόνια νεφρική νόσος, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια νεφρική νόσος και σακχαρώδης διαβήτης, ανεξάρτητα αν έχουν προηγουμένως εμβολιαστεί ή όχι. 

Ο θεράπων ιατρός υποβάλλει την αίτηση μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αφού ενημερώσει τον άρρωστο για τις οδηγίες λήψης του φαρμάκου. Η έγκριση λαμβάνει μέσα σε 6 έως 12 ώρες και τα φάρμακα αποστέλλονται στο σπίτι. Κάθε ασθενής πρέπει - με τις οδηγίες που θα λάβει σε μήνυμα - να συναινέσει ηλεκτρονικά, προκειμένου να οριστεί το ραντεβού παράδοσης του φαρμάκου στο σπίτι του, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει με υπάλληλο του ΕΟΠΥΥ. Ο ασθενής δικαιούται να λάβει το φάρμακο και μέσω αντιπροσώπου του, στην περίπτωση που η αποστολή με ταχυμεταφορέα μπορεί να ξεπεράσει τις 5 ημέρες της έγκρισης του φαρμάκου. Μετά τις 28 ημέρες ο θεράπων μπορεί να συμπληρώσει ηλεκτρονικά την τελική έκβαση της νόσου αλλά και τις όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA