Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι γυναίκες, προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων κατά του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», καθορίστηκαν με τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή.

Διαβάστε ακόμη: Απεργία: Παραλύει η χώρα 6 Απριλίου - Το κάλεσμα ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για τις ανατιμήσεις

Δικαιούχοι της Δράσης είναι οι Ελληνίδες και οι γυναίκες πολίτες τρίτων χωρών, που διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια και:

  1. ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 50 έως 69 ετών,
  2. διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ),
  3. δεν έχουν διενεργήσει την ίδια διαγνωστική εξέταση εντός του ημερολογιακού έτους που προηγείται εκείνου, κατά το οποίο υλοποιείται η δράση, και
  4. δεν έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού εντός των 5 ημερολογιακών ετών που προηγούνται του έτους, κατά το οποίο υλοποιείται η δράση.

Η διαδικασία υλοποίησης διακρίνεται σε 3 στάδια:

  • της άυλης συνταγογράφησης και εκτέλεσης του παραπεμπτικού ψηφιακής μαστογραφίας,
  • της διάγνωσης του ακτινοδιαγνώστη και της γνωμάτευσης ιατρού συναφούς ειδικότητας και, εφόσον διαπιστώνεται εύρημα το οποίο χρήζει περαιτέρω ελέγχου, της παραπομπής για περαιτέρω υπερηχογραφικό έλεγχο και
  • της άυλης συνταγογράφησης και εκτέλεσης του παραπεμπτικού υπερηχογραφήματος μαστού της προηγούμενης περίπτωσης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει την αποστολή SMS σε 1.300.000 γυναίκες, σε πρώτη φάση, προκειμένου να κάνουν τη δωρεάν μαστογραφία και να αξιολογηθούν αντιστοίχως τα αποτελέσματα από γιατρό. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, πρόκειται για την πρώτη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας για προληπτικό έλεγχο ενώ θα ακολουθήσουν προγράμματα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου αλλά και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με τον εμβολιασμό κατά του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV).

Η τροπολογία ορίζει ως φορέα υλοποίησης της δράσης τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Η τιμή αποζημίωσης της εξέτασης της ψηφιακής μαστογραφίας ορίζεται σε 35 ευρώ, της κλινικής εξέτασης και γνωμάτευσης σε 30 ευρώ και του υπερηχογραφήματος μαστού σε 8,28 ευρώ. Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΠΥΥ θα λάβει ξεχωριστή χρηματοδότηση για τη Δράση και γι’ αυτό δεν θα επιβαρυνθούν με συμμετοχή οι εξεταζόμενες, ούτε οι πάροχοι με rebate και clawback.