ΥΓΕΙΑ
04/04/2022 15:54

Δωρεάν ψηφιακές υπογραφές στους γιατρούς και στους φαρμακοποιούς από την ΗΔΙΚΑ

Νέες ψηφιακές υπογραφές θα διατίθενται στους γιατρούς και στους φαρμακοποιούς είτε σε μορφή USB Token είτε ως Απομακρυσμένη ΕΔΔΥ, οι οποίες θα τους δίνουν τη δυνατότητα να υπογράφουν ψηφιακά τα έγγραφα και τα δεδομένα που καταχωρούν στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Δωρεάν ψηφιακές υπογραφές στους γιατρούς και στους φαρμακοποιούς από την ΗΔΙΚΑ
(Πηγή: shutterstock)
Ανάγνωση:

H ΗΔΙΚΑ παρέχει δωρεάν εγκεκριμένες ψηφιακές υπογραφές σε όλους τους γιατρούς και φαρμακοποιούς που είναι πιστοποιημένοι στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΗΣ). Οι γιατροί θα μπορούν να υπογράφουν τις συνταγές τους κατά την καταχώρηση, να συνδέονται με τη χρήση USB Token στην εφαρμογή της ΗΣ και να υπογράφουν τις Ιατρικές Βεβαιώσεις ψηφιακά.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Η Ομικρον μολύνει 6 έως 8 φορές περισσότερα παιδιά κάτω των πέντε ετών σε σχέση με τη Δέλτα

Οι νέες ψηφιακές υπογραφές θα διατίθενται στους γιατρούς και στους φαρμακοποιούς είτε σε USB Token είτε ως Απομακρυσμένη ΕΔΔΥ (Εγκεκριμένη Διάταξη Δημιουργία Υπογραφής) και θα τους δίνουν τη δυνατότητα να υπογράφουν ψηφιακά τα έγγραφα και τα δεδομένα που καταχωρούν στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Τα πλεονεκτήματα είναι αρκετά με βασικό ότι η ψηφιακή υπογραφή έχει την ίδια νομική ισχύ με την ιδιόχειρη υπογραφή, με βάση τον ΕΚ 910/2014 Άρθρο 25, αλλά είναι ασφαλέστερη γιατί δεν μπορεί να πλαστογραφήθεί. Επίσης μετά τη χρήση της το περιεχόμενο του εγγράφου δεν τροποποιείται και παρέχει προστασία από αποποίηση και μονομερείς τροποποιήσεις, εξασφαλίζοντας την ακεραιότητα των δεδομένων που υπεγράφησαν.

Επιπλέον, η ψηφιακή υπογραφή μειώνει το κόστος και τον χρόνο απασχόλησης ενώ παράλληλα είναι εύκολη στη χρήση στο πεδίο εφαρμογής, διασφαλίζοντας τα παρακάτω στοιχεία:

  • Εμπιστευτικότητα: προστασία των δεδομένων από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση
  • Ακεραιότητα: προστασία των δεδομένων από μη εξουσιοδοτημένη τροποποίηση ή αντικατάστασή τους
  • Πιστοποίηση: επιβεβαίωση της ταυτότητας του αποστολέα
  • Μη άρνηση αποδοχής: Ο αποστολέας (υπογράφων) δεν μπορεί να αποποιηθεί την υπογραφή

Τα δεδομένα της ψηφιακής υπογραφής μίας ιατρικής πράξης αποθηκεύονται στην ΗΔΙΚΑ και δεν μπορούν να αλλοιωθούν ενώ ενδεχόμενη αλλοίωση καθιστά την υπογραφή άκυρη.

Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. είναι Οργανισμός υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αντικείμενο την ανάπτυξη λογισμικού στις περιοχές της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Πρόνοιας. Μεταξύ άλλων, έχει την ευθύνη για τις εφαρμογές της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, της άυλης συνταγογράφησης, του myHealth-app, του συστήματος διαχείρισης και διανομής των δωρεάν self-test. Οποιαδήποτε ανάπτυξη ψηφιακής λύσης σε αυτούς του τομείς σχεδιάζεται, υλοποιείται και συντηρείται από τα στελέχη της ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΗΔΙΚΑ ΑΥΛΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΓΙΑΤΡΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ