Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια υποπαραλλαγή του κορoνοϊού, με την ονομασία XE, εξαπλώνεται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ μερικά κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε άλλα μέρη του κόσμου. Το XE είναι ένα υβρίδιο των δύο πλέον γνωστών στελεχών του Όμικρον: BA.1 (το αρχικό στέλεχος Όμικρον) και BA.2 (το πιο μολυσματικό σχετικό στέλεχος, που κυριαρχεί πλέον σε πολλές χώρες).

Το στέλεχος ΧΕ είναι «ανασυνδυασμένη» παραλλαγή Όμικρον

Το XE είναι γνωστό ως ανασυνδυασμένη παραλλαγή, η οποία σχηματίζεται, όπως εξήγησε ο Δρ. Άντριου Μπάντλεϊ, καθηγητής Μολυσματικών Ασθενειών στην κλινική Mayo, «όταν ένα στέλεχος SARS-CoV-2 συλλαμβάνει κάποιο γενετικό υλικό από ένα άλλο στέλεχος SARS-CoV-2». Αυτό σημαίνει ότι η νέα ανασυνδυασμένη παραλλαγή αποκτά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τα δύο στελέχη της Όμικρον. «Οι ανασυνδυασμένες παραλλαγές δεν συνδέονται συχνά με περισσότερο κίνδυνο», λέει ο Μπάντλεϊ.

Το XE έχει τρεις μεταλλάξεις που δεν υπάρχουν στα BA.1 ή BA.2, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA). Οι ειδικοί λένε ότι δεδομένου ότι τα BA.1 και BA.2 κυκλοφορούν ευρέως αυτή τη στιγμή, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πρόσφατα εμφανίστηκε ένα νέο στέλεχος.

Το ΧΕ είναι μεταδοτικότερο

Οι ερευνητές εξακολουθούν να μελετούν πόσο εύκολα εξαπλώνεται η παραλλαγή XE. Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) της 5ης Απριλίου αναφέρει ότι το XE είναι περίπου 10% πιο μεταδοτικό από το BA.2, αλλά σημειώνει ότι ο αριθμός απαιτεί περαιτέρω επιβεβαίωση. Η μετάλλαξη αυτή δεν έχει ονομαστεί για την ώρα με γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.

«Η XE ανήκει στην παραλλαγή Όμικρον, μέχρι να αναφερθούν σημαντικές διαφορές στα χαρακτηριστικά μετάδοσης και νόσησης, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητας», είπε ο ΠΟΥ σχετικά.

Κορονοϊός: Πού έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις του στελέχους ΧΕ

Το πρώτο γνωστό κρούσμα XE εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 19 Ιανουαρίου 2022. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 600 κρούσματα XE έχουν εντοπιστεί εκεί, σύμφωνα με μια αναφορά της 25ης Μαρτίου από το UKHSA. Το XE έχει επίσης βρεθεί στην Ινδία και την Ταϊλάνδη. Ένα κρούσμα αναφέρθηκε στις 6 Απριλίου στη Βομβάη, σύμφωνα με το Bloomberg, και στις 4 Απριλίου το Κέντρο Ιατρικής Γονιδιωματικής στην Μπανγκόκ ανέφερε ένα πρόσφατο κρούσμα XE.

Τι συμπτώματα προκαλεί το στέλεχος ΧΕ του κορονοϊού

Όπως και για το στέλεχος Όμικρον, έτσι και για το ΧΕ, φαίνεται ότι τα συμπτώματα διαφέρουν σε σχέση με εκείνα που εμφάνιζαν οι ασθενείς με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού ή το Δέλτα.

Συνεπώς, με τα δεδομένα που υπάρχουν ως τώρα, φαίνεται πως το στέλεχος ΧΕ συνδέεται με συμπτώματα σαν εκείνα που προκαλεί το Όμικρον: καταρροή, φτέρνισμα και πονόλαιμο -τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα του αρχικού στελέχους ήταν πυρετός, βήχας, απώλεια γεύσης και όσφρησης. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, όπως ίσχυε και με το Όμικρον, αν πρόκειται για εμβολιασμένο άνθρωπο χωρίς υποκείμενα νοσήματα, δεν προκύπτει σημαντικός λόγος ανησυχίας.<p>

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA