Μενού
 • Α-
 • Α+

Ριζικές αλλαγές στην εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά και στην κρυοσυντήρηση ωαρίων φέρνει το υπουργείο Υγείας, με νομοσχέδιο που εγκρίθηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Το σχέδιο νόμου αλλάζει τους ηλικιακούς περιορισμούς, δίνοντας τη δυνατότητα και σε μεγαλύτερες γυναίκες να δοκιμάσουν να τεκνοποιήσουν με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: «Γεύση» από τον ερχόμενο χειμώνα - Τι δείχνουν τα μαθηματικά μοντέλα του ECDC

Το ίδιο νομοσχέδιο, που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, φέρνει αλλαγές και στην λεγόμενη «κατάψυξη» ωαρίων, δηλαδή στην κρυοσυντήρηση ωαρίων, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα της γυναίκας. Οι αλλαγές:

 • αύξηση του ορίου ηλικίας στα 54 έτη

   

 • επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάρια τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν

   

 • καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντηρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί

   

 • επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου

   

 • διασφαλίζεται η δυνατότητα ατόμων που πάσχουν από HIV να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι τα τελευταία 40 χρόνια, έχουν γεννηθεί παγκοσμίως 8 εκατ. παιδιά με τις μεθόδους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται ανά τον κόσμο περίπου 2,5 εκατ. κύκλοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και γεννιούνται περίπου 500.000 παιδιά. Στην Ελλάδα τα επίσημα δεδομένα του 2018 που κατέθεσε η Εθνική Αρχή στον Ευρωπαϊκό Φορέα ESHRE, έδειξαν ότι έγιναν περισσότεροι από 15.000 κύκλοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και γεννήθηκαν περισσότερα από 2.500 παιδιά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA