Μενού
  • Α-
  • Α+

Έξι μήνες περιθώριο έχουν οι πολίτες για να εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό, τον θεσμό που καθιερώνονται με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης (3/5).

Διαβάστε ακόμη: Προσωπικός γιατρός: Τα κίνητρα και οι συνέπειες των πολιτών με την εγγραφή

Παρουσιάζοντας τις βασικές κατευθύνσεις του νέου νομοσχεδίου το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στις συνέπειες για όσους επιλέγουν να μην ακολουθήσουν τη διαδικασία:

  • Θα καταβάλουν μεγαλύτερες συμμέτοχες σε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις, σε σχέση με όσους έχουν κάνει την εγγραφή τους
  • Δεν θα έχουν προτεραιότητα για ραντεβού, δεδομένου ότι θα προγραμματίζονται μέσω του προσωπικού ιατρού.

Ουσιαστικά όσοι δεν προχωρήσουν στην εγγραφή τους δεν θα απολαμβάνουν τα προνόμια αυτών που έχουν εγγραφεί.

Ελεύθερη η επιλογή

  • Ο προσωπικός ιατρός θα επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη και μπορεί να είναι:

  • ιατρός του ΕΣΥ που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Το.Μ.Υ. και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό,
  • ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α΄38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό
  • ιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ
  • ιδιώτης ιατρός

Ως προσωπικοί γιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής ή Εσωτερικής Παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό.

Οι ανασφάλιστοι, καθώς και άλλοι δικαιούχοι [παρ. 2 του άρθρου 33 του ν. 4368/2016 (Α΄ 21)], θα έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται σε προσωπικό ιατρό συμβεβλημένο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εφόσον δεν δύναται να καλυφθούν από προσωπικό ιατρό των δημόσιων μονάδων Π.Φ.Υ.. Κάθε άτομο θα έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό ιατρό. Μετεγγραφή σε άλλο προσωπικό ιατρό θα επιτρέπεται μια φορά ανά έτος.

Οι χρονίως πάσχοντες θα εγγράφονται σε προσωπικό ιατρό, ο οποίος θα έχει την ευθύνη τήρησης του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.) και θα παραπέμπονται τουλάχιστον άπαξ ανά έτος σε εξειδικευμένους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι μπορούν να υπηρετούν σε δημόσιες μονάδες υγείας είτε να είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., είτε να εργάζονται σε συμβεβλημένους παρόχους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Ο προσωπικός ιατρός θα διατηρεί την υποχρέωση ενημέρωσης του Α.Η.Φ.Υ. και της τακτικής συνταγογράφησης του χρονίως πάσχοντα σε διασύνδεση με τον θεράποντα ιατρό του.

Το σχέδιο νόμου προγραμματίζεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA