ΥΓΕΙΑ
20/05/2022 11:50

Ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την ακμή;

Μπορεί να έχετε περάσει πια την εφηβεία αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ξεμπερδέψατε με την ακμή.

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την ακμή;
Ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την ακμή;
Ανάγνωση:

«Η ακμή ενηλίκων είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα, που μπορεί να εμφανιστεί μέχρι και στα 50», σύμφωνα με το Δερματολόγο Α. Καραλέξη, τ. Δ/ντή Δερματολογίας στο Ναυτικό νοσοκομείο Αθηνών και Δντή της Derma Hair Clinic. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσετε!

Γιατί οι ενήλικες εμφανίζουν ακμή;

Η ακμή ενηλίκων είναι και η πιο συνηθισμένη. Μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες ή στη χρήση μάσκας, ή ακόμη και σε συμπληρώματα ορμονών. Οι ορμόνες παίζουν μεγάλο ρόλο στην ακμή ενηλίκων.

Για παράδειγμα, τα ανδρογόνα, που υπάρχουν σε άντρες και γυναίκες, μπορεί να οδηγήσουν σε παραγωγή υπερβολικού σμήγματος που φράζει του πόρους και προκαλεί ακμή. Ακμή, επίσης μπορεί να προκληθεί από διάφορα χημικά που υπάρχουν σε προϊόντα προσώπου και σώματος.

Ποιοί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση ακμής;

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν μακιγιάζ, ασθενείς με λιπαρό δέρμα και σμήγμα, έχουν περισσότερες πιθανότητες για εμφάνιση ακμής ενηλίκων όπως και όσοι είναι σε διαδικασία αλλαγής φύλου, λόγω των ορμονών που λαμβάνουν.

Βελτιώστε τη διατροφή σας

Ακολουθώντας μια διατροφή με τροφές που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, έχουμε αναμφίβολα θετικά αποτελέσματα στα δέρματα με τάση ακμής. Όταν ανεβαίνει το σάκχαρό μας προκαλείται διάχυτη φλεγμονή στο σώμα μας και υπερπαραγωγή σμήγματος. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να προκαλέσει ακμή.

Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και προτιμήστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθώς επίσης σιτηρά όπως το κριθάρι και το άγριο ρύζι που δεν ανεβάζουν το σάκχαρο.

Τοπική αγωγή

Διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα όπως η τρετινοΐνη, η κλινδαμυκίνη, το βενζοϊκό υπεροξείδιο και η μινοκυκλίνη, μπορούν σε συνδυασμό, να οδηγήσουν σε μείωση της ακμής κατά 30-40%. Η αποτελεσματικότητα αυτής της θεραπείας ακμής εξαρτάται από την σοβαρότητα της κατάστασης και την τυπικότητα του ασθενή.

Τρετινοΐνη

Η τρετινοΐνη είναι ένα συστατικό που προέρχεται από τη βιταμίνη Α και η οποία επιταχύνει την ανάπλαση των κυττάρων. Επίσης εμποδίζει την υπερβολική παραγωγή σμήγματος και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου που βοηθάει στην αποφυγή ουλών ακμής.

Το δυνατότερο φάρμακο για την ακμή!

Η πανάκεια για την ακμή ενηλίκων είναι η ισοτρετινοΐνη. Συρρικνώνει τους σμηγματογόνους αδένες εμποδίζοντας τα βακτήρια και τους μύκητες από το να εγκατασταθούν στο δέρμα. Τα στατιστικά δείχνουν πώς αν είσαι άνω των 18 και κάνεις αγωγή με ισοτρετινοΐνη υπάρχει μόνο μία μικρή πιθανότητα που φτάνει έως το 20% για να έχεις κάποια έξαρση στο μέλλον.

«Κατά την αγωγή με ισοτρετινοΐνη, απαιτείται μηνιαία παρακολούθηση από δερματολόγο και αποκλείεται η εγκυμοσύνη γιατί προκαλεί τερατογένεση».

Θεραπεία ακμής με Λέιζερ

Υπάρχουν πολλά νέα μηχανήματα για την αντιμετώπιση της ακμής. Λειτουργούν μειώνοντας την φλεγμονή και είναι κατάλληλα για όλους τους τύπους δέρματος. Βοηθούν επίσης στις ουλές της ακμής. Απαιτείται αριθμός μηνιαίων θεραπειών ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης. Τα πιο αποτελεσματικά είναι το ND-Yag Laser και το Nordlys laser της Candela.

“Είναι lasers που διαθέτουμε στην κλινική μας και που βοηθούν αποτελεσματικότατα στην ακμή”

ειδικά εκεί που έχει δοκιμάσει τα πάντα ο ασθενής τονίζει ο δερματολόγος Κος Καραλέξης.

Έχετε ακόμη απορίες για την ακμή; Μάθετε περισσότερα από τον ειδικό δερματολόγο Δρ. Καραλέξη!

Derma Hair Clinic
Παπαδιαμαντοπούλου 4, Μέγαρο Μουσικής, Αθήνα.
Τηλ: 210-7232932
Email: [email protected]
www.karalexis.gr
www.dermahair.gr

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
NATIVE ADVERTORIAL
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ