Μενού
  • Α-
  • Α+

Την αύξηση των παθήσεων του θυρεοειδούς, συνεχώς παγκοσμίως, τονίζει η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς. Επισημαίνει, δε, ότι πολλοί που νόσησαν σοβαρά από κορονοϊό, εκδηλώνουν δυσλειτουργία του θυρεοειδούς 1-4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη, η οποία είναι συνήθως ήπια και αντιμετωπίσιμη. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Θυρεοειδή προτείνει τον έλεγχο της λειτουργίας του σε όλους τους ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη COVID-19. Συνιστά, επίσης, έλεγχο στους ασθενείς με ιστορικό θυρεοειδοπαθειών οι οποίοι νόσησαν με Covid-19, για τυχόν έγκαιρη αναπροσαρμογή της θεραπείας τους. 

Διαβάστε ακόμη: Ηλίας Μόσιαλος - Θεραπείες και εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων

Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto (η πιο συχνή ενδοκρινική πάθηση) παρουσιάζει ιδιαίτερη αύξηση, ως επακόλουθο της συνεχούς επιρροής διάφορων περιβαλλοντικών παραγόντων στη γενετική προδιάθεση των ασθενών. Τα αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδούς αυξάνονται και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπου, μαζί με την ιωδιοπενία, αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη διαταραχή της κύησης. Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι, εξάλλου, εκδηλώνουν καρκίνο του θυρεοειδούς, που θεωρείται ο τέταρτος ταχύτερα αυξανόμενος καρκίνος παγκοσμίως. 

Η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία εορτάζει εδώ και χρόνια την Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς  με διάφορες εκδηλώσεις. Εφέτος, εν μέσω του πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη που σκιάζεται από πολλές αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής απειλής, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Θυρεοειδή (European Thyroid Association - ΕΤΑ) συνεργάζεται με τις αντίστοιχες εταιρείες στις ΗΠΑ, την Ασία, την Ωκεανία και την Λατινική Αμερική και στηρίζει μία παγκόσμια διαδικτυακή εκδήλωση για τις επιδράσεις του ραδιενεργού ιωδίου και την προφύλαξη με ιωδιούχο κάλιο.

Εκτός της πυρηνικής απειλής που επικρέμαται πάνω από την Ευρώπη, μία άλλη, πολύ πιο απτή απειλή συνεχίζεται. Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός ναι μεν έχει μπει σε τροχιά ύφεσης, λόγω της ανοσοποίησης και της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, αλλά συνεχίζεται, προσβάλλοντας καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA