ΥΓΕΙΑ
29/05/2022 09:33

Ευλογιά των πιθήκων: Ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης - Ελάχιστη η πιθανότητας νόσησης, λέει η Ψαλτοπούλου

H καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, αναφέρθηκε στην ανησυχία που επικρατεί σχετικά με την εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά και την πορεία της πανδημίας στη χώρα

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ευλογιά των πιθήκων: Ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης - Ελάχιστη η πιθανότητας νόσησης, λέει η Ψαλτοπούλου
Πηγή: APimages, shutterstock
Ανάγνωση:

H καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, αναφέρθηκε στην ανησυχία που επικρατεί σχετικά με την εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά και την πορεία της πανδημίας στη χώρα. «Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουμε διεθνώς πάνω από 200 περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων. Στη Μεγάλη Βρετανία έχουμε τις περισσότερες, περίπου 100, στην Ισπανία έχουμε 50 περιστατικά και στην Πορτογαλία 38. Αυτές οι διαγνώσεις δεν έχουν οδηγήσει σε θάνατο ή βαριά νόσηση, ένα στοιχείο που είναι θετικό», εξήγησε στο MEGA η κυρία Ψαλτοπούλου αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων και τις περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμη: Ευλογιά των πιθήκων: Τρεις οι τρόποι μετάδοσης - Η νέα ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Η στενή επαφή με άτομο που έχει δερματικές αλλοιώσεις που οφείλονται στην ευλογιά των πιθήκων είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης. Ο ECDC σημειώνει ότι η πιθανότητα να νοσήσουμε είναι ελάχιστη, θα πρέπει να προσέχουμε τις στενές επαφές με άτομα που έχουν κάποιο δερματικό νόσημα. Αν το δερματικό νόσημα συνοδεύεται με πυρετό, εξανθήματα, πονοκεφάλους κλπ. θα πρέπει να εξεταστούν. Τα άτομα που θα διαγνωστούν θα πρέπει να απομονωθούν», τόνισε η ίδια σχετικά με το πώς κολλάει η νόσος και τι πρέπει να προσέχουμε.

Video Loading...

Πώς θα είναι το καλοκαίρι με τον κορονοϊό

Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού χώρας, και τους «σκληρούς δείκτες» που έχουν πέσει σημαντικά, η κυρία Ψαλτοπούλου είπε ότι «Μπορούμε να πούμε ότι τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες, εφόσον προσέχουμε σε χώρους με συνωστισμό, τότε μπορούμε να πιθανολογήσουμε ότι οι θάνατοι και οι βαριά νοσούντες θα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Περισσότερο πρέπει να προσέχουν οι ηλικιωμένοι, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί μερικώς, και τα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας». «Δεν υπάρχουν ακόμα συστάσεις για την 4η δόση για το γενικό πληθυσμό», πρόσθεσε κλείνοντας η κυρία Ψαλτοπούλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ