Μενού
  • Α-
  • Α+

H εξάπλωση του κορονοϊού στα επιβατηγά πλοία γίνεται ακόμη ευκολότερη όταν η πόρτα μιας καμπίνας παραμένει ανοιχτή προκειμένου να μπει φρέσκος αέρας! Αυτό «δείχνει» νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Cranfield με τους ερευνητές να χρησιμοποιούν προσομοιώσεις προκειμένου να διαπιστώσουν πώς τα μολυσματικά σωματίδια από το στόμα ενός ατόμου μεταδίδονται σε μικρά επιβατηγά πλοία. Το σημαντικό εύρημα ήταν ότι το να μένει κλειστή η πόρτα οδηγεί σε μικρότερη περιοχή εξάπλωσης των σωματιδίων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το περιβάλλον ροής αέρα στα πλοία είναι μοναδικό, λόγω της κίνησης προς τα εμπρός, ενώ η τοποθεσία της πόρτας που κοιτά μπροστά μπορεί να προκαλέσει σημαντική ροή αέρα που μεταδίδει μολυσματικά σωματίδια πιο ευρέως. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα, εστιάζοντας στην αερογενή μετάδοση της Covid-19 στο εσωτερικό του πλοίου. Ειδικότερα, εξέτασαν τι συνέβη όταν κάποιος με μόλυνση έβηχε ή μιλούσε, όταν η πόρτα ήταν ανοιχτή και πώς η μετάδοση του ιού άλλαζε όταν η πόρτα ήταν κλειστή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κίνηση των σωματιδίων του ιού ήταν περιορισμένη σε ακτίνα μισού μέτρου, λιγότερο από το εύρος μιας θέσης, όταν οι πόρτες ήταν κλειστές. 

«Μας εξέπληξαν πολύ τα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς διαφέρουν από τις βασικές οδηγίες για την Covid και τον καθαρό αέρα. Στην περίπτωση των πλοίων, είναι προφανές το να παραμένει η μπροστινή πόρτα ενός σκάφους κλειστή θα μετριάσει την εξάπλωση μιας μόλυνσης», δήλωσε ο Dr Luofeng Huang του Πανεπιστημίου Cranfield, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης. 

Οι ερευνητές εξέτασαν, επίσης, την επίδραση μονάδων κλιματισμού και διαπίστωσαν ότι η προσαρμογή της κατεύθυνσης της ροής του αέρα προς τα κάτω, δρούσε ως μέτρο περιορισμού της εξάπλωσης του ιού. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Ocean Engineering.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA