Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, απέστειλε το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ, ζητώντας να πληρωθούν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί για τις εξετάσεις που εκτέλεσαν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Οι φορείς, που απευθύνονται στον Πρωθυπουργό για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, υπογραμμίζουν ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες είναι σε εξέλιξη, αποτελούν κίνηση απόγνωσης και διαμαρτυρίας, καθώς δεν έχουν επιλυθεί κρίσιμα ζητήματα για την επιβίωσή τους.

Διαβάστε ακόμη: Τριήμερο «λουκέτο» από σήμερα σε διαγνωστικά εργαστήρια και πολυϊατρεία

Παράλληλα ζητούν την παρέμβασή του, προκειμένου να στηριχθεί η δημόσια υγεία, καθώς -όπως τονίζουν- «εάν  συνεχιστεί η ίδια πολιτική, η διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο αφανισμός των διαγνωστικών εργαστηρίων και πολυϊατρείων είναι δεδομένος!».

Ολόκληρη η επιστολή προς τον πρωθυπουργό:

«Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ,

Το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. έχει εξαγγείλει κινητοποιήσεις στα διαγνωστικά εργαστήρια, στα πολυϊατρεία και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, όντας σε πραγματικά δυσμενή οικονομική θέση. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως αυτή η ενέργειά μας είναι κίνηση απόγνωσης και διαμαρτυρίας,  για όλες αυτές τις περικοπές που έχουν ήδη γίνει και διαβλέπεται ότι θα συνεχίσουν να γίνονται στα δεδουλευμένα μας από τον ΕΟΠΥΥ.

Απευθυνόμαστε ξανά σε εσάς αφού δεν έχουν επιλυθεί τα ζητήματα που είναι καίριας σημασίας για τη βιωσιμότητα των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών. 

Το Υπουργείο Υγείας είναι πλήρως ενήμερο για τις προτάσεις επίλυσης των προβλημάτων του κλάδου μας. Εκκρεμεί η νομοθέτηση ζητημάτων που έχουν συζητηθεί με τον Υπουργό Υγείας, αλλά υπάρχουν και ζητήματα τα οποία άπτονται και των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Οικονομικών και είναι αυτά που καθορίζουν την ρευστότητά μας και την επιβίωσή μας:

  1. Τη διαγραφή του τεχνητού χρέους των προηγούμενων ετών από rebate και clawback, διότι είναι χρήματα που μας οφείλονται, ενώ ο ΕΟΠΥΥ μας τα ζητάει πίσω
  2. Την αναστολή της προείσπραξης του clawback από τις τρέχουσες πληρωμές μας, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητά μας και το clawback του 2022, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την τελική διαμόρφωση του προβλεπόμενου ετήσιου ορίου και των υποβολών μας, να ενταχθεί και αυτό στις 120 δόσεις και
  3. Την πλήρη κατάργηση του clawback.

Ζητάμε όποια εξέταση εκτελείται, να αποζημιώνεται στο ακέραιο, χωρίς υποτιμολογήσεις!

Ζητάμε να γίνει κοστολόγηση των εξετάσεων και όχι αυθαίρετη τιμολόγησή τους!

Ως προς την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για την χρηματοδότηση κατά 15 εκατ. ευρώ του κωδικού των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι είναι ακριβώς η ίδια επιχορήγηση του προϋπολογισμού τους με την περσινή, όπου τελικά απέδωσε ποσοστό claw back (κούρεμα) 30%!

Εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, η διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο αφανισμός των διαγνωστικών εργαστηρίων και πολυϊατρείων είναι δεδομένος!

Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ζητάμε την προσωπική σας παρέμβαση για να στηρίξουμε όλοι μαζί τη Δημόσια Υγεία!

Υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται!

Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα!»