ΥΓΕΙΑ
21/07/2022 14:39

Κορονοϊός: Η υπέρταση υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας που σχετίζεται με τη λοίμωξη Ομικρον

Νέα μελέτη δείχνει ότι η υπέρταση υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας που σχετίζεται με τη λοίμωξη Ομικρον - Τα ευρήματα ενισχύουν τις αναφορές από τις αρχές της πανδημίας που βρήκαν επίσης συσχετίσεις μεταξύ της υπέρτασης και της σοβαρής COVID-19

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κορονοϊός: Η υπέρταση υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας που σχετίζεται με τη λοίμωξη Ομικρον
(Πηγή: Shutterstock)
Ανάγνωση:

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση) υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας που σχετίζεται με τη λοίμωξη από τη μετάλλαξη Ομικρον, ακόμη και σε άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα κατά του κορονοϊού και έχουν λάβει ενισχυτική δόση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Καρδιολογικό Ινστιτούτο Smidt στο Cedars-Sinai. «Το μήνυμα είναι ότι η αποφυγή της μόλυνσης είναι εξαιρετικά σημαντική—ακόμα και όταν η κυκλοφορούσα παραλλαγή του ιού θεωρείται ότι προκαλεί ήπια ασθένεια στους περισσότερους ανθρώπους», τονίζουν οι ερευνητές. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατη εθνική επιδημιολογική μελέτη, 4 στους 10 ενήλικες Έλληνες έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Από αυτούς, περίπου το 1/3 είναι αδιάγνωστοι, ενώ λιγότεροι από το 1/3 έχουν καλή ρύθμιση υπό θεραπεία.

Διαβάστε ακόμη: Παρακεταμόλη: Η μακροχρόνια καθημερινή χρήση της αυξάνει την αρτηριακή πίεση

Εξετάζοντας τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία, οι Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν 912 άτομα που εμβολιάστηκαν πλήρως με mRNA εμβόλιο, έλαβαν αναμνηστική δόση και στη συνέχεια διαγνώστηκαν με COVID-19, κατά τη διάρκεια της έξαρσης με την παραλλαγή Όμικρον, που σημειώθηκε στη Νότια Καλιφόρνια από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 20 Απριλίου 2022. Από αυτά τα άτομα, τα 145 χρειάστηκαν νοσηλεία.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι πολλοί άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 είχαν υπέρταση και κανέναν άλλο παράγοντα κινδύνου», δήλωσε η Susan Cheng, MD, MPH, διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγιή Γήρανση στο Τμήμα Καρδιολογίας του Καρδιολογικού Ινστιτούτου Smidt και ανώτερη συγγραφέας της μελέτης. «Αυτό είναι ανησυχητικό αν σκεφτεί κανείς ότι σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ενήλικες έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση».

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η χρόνια νεφρική νόσος, μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή καρδιακή ανεπάρκεια, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας μετά τη μόλυνση. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτά τα ευρήματα ήταν αναμενόμενα, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για χρόνιες ιατρικές καταστάσεις που είναι καλά τεκμηριωμένο ότι σχετίζονται με δυσμενέστερη έκβαση.

Επειδή η υπέρταση είναι κοινή σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο, καρδιακή προσβολή και καρδιακή ανεπάρκεια, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια ανάλυση που απέκλεισε ασθενείς που είχαν διαγνωστεί κάποια στιγμή με αυτές τις παθήσεις. Ο κίνδυνος νοσηλείας παρέμεινε σημαντικός για τα άτομα που είχαν διαγνωστεί μόνο με υπέρταση. Ο κίνδυνος αυξανόταν, επίσης, με την ηλικία και τη διάρκεια μεταξύ του τελευταίου εμβολιασμού ενός συμμετέχοντα στη μελέτη και της μόλυνσης. Η υπέρταση, ωστόσο, συσχετίστηκε με το μεγαλύτερο μέγεθος κινδύνου: 2,6 φορές.

Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν τις αναφορές από τις αρχές της πανδημίας που βρήκαν επίσης συσχετίσεις μεταξύ της υπέρτασης και της σοβαρής COVID-19. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καταστάσεις όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, παράγοντες κινδύνου που εντοπίστηκαν νωρίς στην πανδημία, δεν συνδέονταν τόσο έντονα με τη νοσηλεία κατά τη διάρκεια της «έκρηξης» της Όμικρον. Ο κίνδυνος υπέρτασης, ωστόσο, παρέμεινε.

«Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των βιολογικών διεργασιών που μπορεί να προκαλέσουν πιο σοβαρή νόσο COVID-19 σε άτομα με υπέρταση και του τρόπου με τον οποίο μπορεί να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος. Η κατανόηση του μηχανισμού σύνδεσης της υπέρτασης με την COVID-19 θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς ο SARS-CoV-2 επηρεάζει το σώμα και να παρέχουμε σαφέστερους στόχους για την πρόληψη και τη θεραπεία», γράφουν οι ερευνητές.

Παράλληλα, τονίζουν ότι τα άτομα με υπέρταση που αναπτύσσουν COVID-19 θα πρέπει να γνωρίζουν τον αυξημένο κίνδυνό τους για νοσηλεία και να μιλήσουν με τον γιατρό τους σχετικά με την αντιική θεραπεία. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Hypertension.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΕΜΒΟΛΙΟ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ