Μενού
  • Α-
  • Α+

Από αύριο Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου, τίθεται σε λειτουργία η πλατφόρμα εγγραφής στο προσωπικό γιατρό, για τους πολίτες των Περιφερειών Αττικής και Νοτίου Αιγαίου που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, έναν μήνα μετά την έναρξη της διαδικασίας στην υπόλοιπη Ελλάδα, κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκαν 500.000 εγγραφές. Οι εγγεγραμμένοι πολίτες ξεπερνούν πλέον συνολικά τα 2 εκατ., εκ των οποίων οι 1,5 εκατ. είχαν ήδη ενταχθεί στο προηγούμενο σύστημα του οικογενειακού ιατρού, που τέθηκε σε εφαρμογή το 2018. 

Διαβάστε ακόμη: Μεγάλη μελέτη: Ακόμη και 45 λεπτά περπάτημα την ημέρα αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής

Αναφορικά με τους γιατρούς, αυτή τη στιγμή συμμετέχουν συνολικά στο πρόγραμμα 3.200, από τους οποίους οι 1.000 είναι ιδιώτες και οι υπόλοιποι ιατροί των κέντρων υγείας. Σημειώνεται ότι οι 1.000 ιδιώτες αντιστοιχούν στο περίπου 25% των δικαιούχων. Στην περιφέρεια οι συμμετοχές επαρκούν έτσι ώστε να μπορέσει ο θεσμός να λειτουργήσει πλήρως, ωστόσο, το πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική όπου συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού. 

Από αύριο το σύστημα θα λειτουργεί μεν σε ολόκληρη τη χώρα, εντούτοις, ενώ η περιφέρεια είναι σε θέση να εγγράψει το σύνολο του πληθυσμού της, στην Αττική, επί του παρόντος θα μπορεί να καλυφθεί περίπου το 50% των πολιτών. Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εξέφρασε τη Δευτέρα τη αισιοδοξία ότι τους επόμενους μήνες οι συμμετοχές θα φτάσουν σε επαρκές επίπεδο και στο λεκανοπέδιο, ούτως ώστε να μπορέσει το σύνολο του πληθυσμού να αποκτήσει τον προσωπικό ιατρό του.

Μέχρι και το Δεκέμβριο το σύστημα θα λειτουργεί πιλοτικά, προκειμένου να διευθετηθούν τα όποια μικροζητήματα εντοπιστούν και από την 1η Ιανουαρίου θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Οπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, ο - νέος - θεσμός του Προσωπικού ιατρού είναι μία δωρεάν παροχή σε όλους τους πολίτες οι οποίοι για πρώτη φορά, από την 1η Σεπτεμβρίου, θα έχουν Σύμβουλο Υγείας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα αλλάξουν ή θα παρεμποδιστούν οι υπάρχουσες σχέσεις τους με τους ιατρούς που τους παρακολουθούν ήδη.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν Παθολόγους, Γενικούς Ιατρούς και Ιατρούς Εργασίας, ενώ όπως προβλέπεται από την σύμβαση του ιατρικού προσωπικού, η επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό θα διαρκεί 15 λεπτά. Τα ραντεβού θα κλείνονται από τους πολίτες μέσω της ΗΔΙΚΑ, ενώ δεν θα πληρώνουν την επίσκεψη ακόμη κι αν ο προσωπικός τους ιατρός τους δει εκτός του προκαθορισμένου ωραρίου.

Πώς γίνεται η εγγραφή

Ο πολίτης εγγράφεται με ελεύθερη επιλογή σε Προσωπικό Ιατρό με τους εξής τρόπους:

  • μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό ιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.
  • αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

Πώς γίνεται η επιλογή του γιατρού

Στην ουσία ο Προσωπικός Γιατρός θα είναι ένας Σύμβουλο Υγείας για θέματα αγωγής, πρόληψης διάγνωσης θεραπείας και καθοδήγησης τους σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο προσωπικός γιατρός θα παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στον πολίτη. Από την πρόληψη, την ενημέρωση του ιατρικού του φακέλου, την επίσκεψη για εξέταση, τη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, την παραπομπή για εξετάσεις για ειδικούς γιατρούς ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη. 

Πλέον δίνονται περισσότερες επιλογές στους πολίτες, ώστε να εντοπίσουν έναν προσωπικό ιατρό κοντά στην περιοχή τους, αφού θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ περισσότερων ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα, οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν Παθολόγους, Γενικούς Ιατρούς, πλέον και Ιατρούς Εργασίας, αλλά και ιδιώτες γιατρούς με τις ίδιες ειδικότητες, οι οποίοι δεν μπορούσαν με βάση το αρχικό σχέδιο να συμμετάσχουν στο σύστημα, επειδή διατηρούσαν κάποια άλλου είδους συνεργασία με το δημόσιο τομέα.

Κίνητρα και αντικίνητρα

  • Από την 01-01-2023 οι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό πολίτες, θα έχουν προτεραιότητα κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
  • Από την 01-09-2023 οι τηρούντες τη διαδικασία των παραπομπών πολίτες, θα έχουν προτεραιότητα κατά την παραπομπή τους στους ιατρούς ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, τις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους υπηρεσιών υγείας.
  • Από την 01-10-2022 προβλέπεται πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη του πολίτη, ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό ιατρό, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του. Αυτό σημαίνει ότι η μηδενική συμμετοχή θα αυξάνεται στο 10%, όπου ήταν 10% στο 20% και όπου ήταν 25% στο 35%.
  • Από την 01-10-2022 προβλέπεται πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.
  • Από την 01-01-2023 τα παραπάνω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%, επιπλέον της πρόσθετης συμμετοχής επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη και στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, ανερχόμενα σε ποσοστό 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.

Τέλος, όπως αναφέρεται στη σχετική Υπουργική Απόφαση, «θα καθοριστεί και θα εξειδικευτεί το σύστημα συνεπειών (αντικινήτρων) για τη μη τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών από τον προσωπικό ιατρό από την 01-09-2023, συνιστάμενο στην εξυπηρέτηση από τις μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας μόνο των έκτακτων περιστατικών»..

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA