Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αυξημένη διασπορά της γρίπης προβληματίζει τους επιστήμονες. Ο ΕΟΔΥ σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως παραμένει σε εγρήγορση παρακολουθώντας τα δεδομένα και καλεί τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας ενώ ο κορονοϊός συνεχίζει να διασπείρεται στην κοινότητα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, η συνύπαρξη της γρίπης με την κορονοϊό προβληματίζει καθώς «είναι δύσκολο να γίνει αυτή τη στιγμή εκτίμηση το τι θα γίνει στο ΕΣΥ, σίγουρα όμως είναι κάτι που μας απασχολεί για την πίεση που αναμένεται να ασκηθεί Οκτώβρη-Νοέμβρη».

Διαβάστε ακόμη: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Ασυνήθιστα υψηλή η διασπορά της γρίπης

Η γρίπη εμφανίστηκε δύο μήνες νωρίτερα στο νότιο ημισφαίριο που τώρα έχει χειμώνα και αυτό έχει την εξήγησή του. Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη που μίλησε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, το έντονο κύμα οφείλεται στο γεγονός ότι «τα τελευταία δύο χρόνια ο πληθυσμός δεν έχει εκτεθεί στη γρίπη και κυρίως οι κάτω των 50 ετών, όπου οι περισσότεροι είναι και ανεμβολίαστοι, άρα η πληθυσμιακή ανοσία έχει μειωθεί με αποτέλεσμα τα κύματα γρίπης να έρχονται νωρίτερα και γι αυτό το λόγο μπορούμε να δούμε και εξάρσεις σε νεαρούς πληθυσμούς μέσα στο καλοκαίρι». Ο κ. Μαγιορκίνης εκτιμά ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης θα ξεκινήσει νωρίτερα όμως ανακύπτει το μεγάλο θέμα: αν υπάρχει διαθεσιμότητα των επικαιροποιημένων εμβολίων της γρίπης.

ΕΟΔΥ: Παραμένουμε σε εγρήγορση

«Παρά το γεγονός ότι η γρίπη εμφανίζει εποχική διακύμανση, με σταδιακή αύξηση της διασποράς του ιού από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, ο ΕΟΔΥ καταγράφει τα περιστατικά της γρίπης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης που καταγράφεται είναι μικρός και, κατά κανόνα, αφορά στα σποραδικά κρούσματα του νοσήματος. Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς κατά την τρέχουσα προ-επιδημική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα έτη, κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας» αναφέρει για τη γρίπη ο ΕΟΔΥ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή (2/9), αναφέρει: «Με δεδομένο ότι στο νότιο ημισφαίριο καταγράφηκε πρώιμη έναρξη του επιδημικού κύματος της γρίπης για τη φετινή περίοδο, ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της δραστηριότητας του νοσήματος. Υπενθυμίζεται ότι για την πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής, και τα μέτρα προστασίας, ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τον πληθυσμό». 

Κορονοϊός και υποχρεωτικότητα εμβολιασμού 

Σχετικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορονοϊό, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η λογική τους είναι παρόμοια με αυτή των επικαιροποιημένων εμβολίων της γρίπης. Ανάλογα με τα πιο διαδεδομένα στελέχη της προηγούμενης χρονιάς επικαιροποιούνται τα εμβόλια, πρόσθεσε. Σχετικά με την λήψη μέτρων για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ο κ. Μαγιορκίνης είπε «ότι αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε πίεση για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και αυτό δεν είναι ένα πιθανό σενάριο. Η υποχρεωτικότητα μπαίνει στο πλαίσιο μιας αναλογικότητας. Προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του ΕΣΥ έρχεται η υποχρεωτικότητα». 

Κορονοϊός: Νόσησε πάνω από το 50% των Ελλήνων το καλοκαίρι 

Ο κ. Μαγιορκίνης εκτιμά πώς πάνω από το 50% των Ελλήνων κόλλησε κορονοϊό, με τις επικρατέστερες υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της μετάλλαξης Ομικρον. Ο καθηγητής εξήγησε πως τα συγκεκριμένα στελέχη φαίνεται ότι ήταν πυρετογόνα, δηλαδή επάγουν ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση απ΄ ότι οι υποπαραλλαγές BA.1 και ΒΑ.2 της Ομικρον, «άρα θεωρούμε ότι θα είναι και ισχυρότερη η ανοσία που προκλήθηκε. Μένει να το δούμε στην πράξη».

Η πανδημία δεν θα εκριζωθεί

Σημειώνει ότι δεν μπορούμε με σιγουριά ακόμη να πούμε ότι βρισκόμαστε σε ενδημική φάση, εκτιμώντας ότι «θα έχουμε περάσει σε μια φάση προβλέψιμων εξάρσεων, γύρω στον Απρίλιο του επόμενου έτους. Η συγκεκριμένη πανδημία δεν θα εκριζωθεί, δεν θα εξαφανιστεί ο κορονοϊός. Όταν λέμε ότι θα λήξει η πανδημία εννοούμε ότι θα περάσουμε σε ένα στάδιο συμβίωσης με τον ιό που ήδη το βιώνουμε».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης δεν αποκλείει την εμφάνιση νέας μετάλλαξης μέσα στους επόμενους μήνες και τονίζει πως «πρέπει να δούμε το προφίλ της χειμερινής έξαρσης και η αύξηση της μεταδοτικότητας ξεκινά Οκτώβριο με Νοέμβριο. Αυτούς τους μήνες αναμένουμε ένα στέλεχος ή υποστέλεχος, πέρυσι είχαμε την Όμικρον τέλος Δεκεμβρίου που ήρθε από την Νότια Αφρική». Ο κ. Μαγιορκίνης εξηγεί ότι «οι πανδημίες εξασθενούν με σταδιακό χτίσιμο διασταυρούμενης ανοσίας δηλαδή, με εμβόλια και μόλυνση». «Είχαμε το πλεονέκτημα», τονίζει, «ότι στη συγκεκριμένη πανδημία πολύ γρήγορα αναπτύχθηκαν εμβόλια που επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία και έχουν σωθεί εκατομμύρια άνθρωποι στην πορεία μετάβασης συμβίωσης με τον ιό».