Μενού
  • Α-
  • Α+

Υποχρεωμένοι να προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού στον εργασιακό τους χώρο είναι οι εργαζόμενοι, όπως όπως προβλέπει νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα (12/9) και το μέτρο αναμένεται να τηρηθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου. Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα συνεχίζουν μέχρι και το τέλος του έτους (31/12/2022) να επιδεικνύουν υποχρεωτικά πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οσοι δεν διαθέτουν πιστοποιητικό οφείλουν να υποβάλλονται σε rapid test, σε εβδομαδιαία βάση, σε δημόσια ή ιδιωτική δομή ή φαρμακείο, με δική τους δαπάνη.

Στο θέμα αναφέρθηκε κατά ενημέρωση της Δευτέρας (12/9), ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε:  «Αυτό, για να το ξεκαθαρίσουμε, αφορά την υποχρέωση στην εργασία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν αφορά τα πιστοποιητικά στο να μπαίνεις στα μαγαζιά ή οτιδήποτε άλλο. Την υποχρέωση των ανεμβολίαστων για ένα τεστ. Είναι από τα τελευταία μέτρα που κρατιούνται γιατί, ξέρετε, είμαστε σε φάση συνύπαρξης με τον ιό και ο μεγαλύτερος λόγος είναι -αυτό που αναφερθήκαμε και προηγουμένως- γιατί ο κόσμος έχει εμβολιαστεί, και το 81% του πληθυσμού έχει νοσήσει. Αυτοί που εξακολουθούν να έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο και πολύ μεγάλο κίνδυνο, είναι αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου και για αυτό το μέτρο είναι ακόμη σε ισχύ».

Restart στην εμβολιαστική εκστρατεία

Με δεδομένο ότι ο κορονοϊός εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσά μας, από την Τετάρτη (14/9) ξεκινά μία νέα εμβολιαστική εκστρατεία. Ο βασικός εμβολιασμός και οι αναμνηστικές δόσεις προστατεύουν από σοβαρή νόσο και θανάτους, όμως η περιορισμένη διάρκεια της ανοσίας και η εμφάνιση μεταλλάξεων υπαγόρευσαν την ανάγκη νέων εμβολίων. Έτσι, στη φαρέτρα έναντι του ιού προστίθενται τα επικαιροποιημένα εμβόλια, ενώ εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα και τα αρχικά, για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει το βασικό εμβολιασμό τους.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας, η  αναμνηστική δόση με τα νέα εμβόλια προσφέρει προστασία από την αρχική εκδοχή της παραλλαγής Όμικρον (ΒΑ.1) και μπορεί να σώσει ζωές, κυρίως ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Σύντομα αναμένονται και τα εμβόλια έναντι των νεότερων υποπαραλλαγών BA.4 και ΒΑ.5.

Ποιοι μπορούν να κάνουν τα νέα εμβόλια

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, δηλαδή, μπορούν να τα λάβουν μόνο όσοι έχουν ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό τους, (δύο δόσεις για τα υγιή άτομα και τρεις δόσεις για τα ανοσοκατασταλμένα), ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που χρησιμοποιήθηκε (AstraZeneca, Johnson, Pfizer ή Moderna). Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους, ή πλημμελώς εμβολιασμένους, σε περίπτωση που ενδιαφέρονται να εμβολιαστούν, θα τους χορηγείται το μονοδύναμο εμβόλιο, δηλαδή το πρωτογενές, σε δύο δόσεις (Pfizer, Moderna).

Ποιοι πρέπει να λάβουν την ενισχυτική δόση

Οι γενικές κατηγορίες πολιτών, στους οποίους συστήνεται η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης, είναι:

  • όλα τα άτομα άνω των 60 ετών.
  • όλα τα άτομα 12-15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου,
  • άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων,
  • επαγγελματίες υγείας
  • άτομα που διαμένουν με άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.
  • φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου και κινδυνεύουν από τις επιπλοκές του κορονοϊού.

Σήμερα Τρίτη (13/9) η Επιτροπή συνεδριάζει εκ νέου, με σκοπό την κατάρτιση συμπληρωματικού καταλόγου με όλα τα χρόνια νοσήματα που εμπίπτουν στην αναγκαιότητα για εμβολιασμό με αναμνηστική δόση. Οι επιστήμονες, πάντως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επεκταθεί η σύσταση και στους υγιείς πολίτες, εφόσον οι περιστάσεις το απαιτήσουν. «Υπάρχει σκέψη, διότι υπάρχουν και άτομα τα οποία εκτίθενται σε σοβαρό κίνδυνο κι επομένως μπορούν να διαφοροποιηθούν ή ακόμη και επιθυμούν να κάνουν ένα εμβόλιο. Όλα θα τα λάβουμε υπόψιν μας. Είναι από αυτά τα θέματα που σας είπα ότι θα τα επεξεργαστούμε και θα τα αποτυπώσουμε στην συνεδρίαση συμπληρωματικά στον μεγάλο κατάλογο που έχουμε ήδη διαμορφώσει για τα νοσήματα, για τις καταστάσεις που συστήνεται ο εμβολιασμός», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια έχει ανοίξει από το απόγευμα της Δευτέρας (12/9).

Πότε χορηγούνται τα νέα εμβόλια

Τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια χορηγούνται, σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή μετά τη νόσηση. Στο σύστημα, πέρα από τις ενδείξεις «αναμνηστική» και «1η» και «2η δόση», θα υπάρχει η ένδειξη «Pfizer» για τα αρχικού τύπου και «Pfizer BA1» για τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Όσοι πολίτες έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για αναμνηστική δόση με τα αρχικού τύπου εμβόλια, μπορούν αν θέλουν να αναπρογραμματίσουν το ραντεβού τους με τα επικαιροποιημένα. 

Όπως δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, τα εμβόλια έναντι των υποπαραλλαγών BA.4 και ΒΑ.5, θα διατεθούν τελικά πολύ νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν, με την πρώτη παράδοση να αναμένεται την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. «Η χώρα μας με το που παραλάβει, τις αμέσως επόμενες μέρες θα θέσει τα εμβόλια αυτά όπως κάναμε και με τα εμβόλια της Όμικρον 1, άρα πολύ σύντομα θα έχουμε και τα πλήρως επικαιροποιημένα εμβόλια», εξήγησε ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, από την πλευρά της επεσήμανε ότι, εκτός από τα εμβόλια έναντι των υποπαραλλαγών BA.4 και ΒΑ.5, στο άμεσο μέλλον θα υπάρχει διαθεσιμότητα και άλλων τύπων εμβολίων, όπως τα πρωτεϊνικά. «Βλέπουμε μια σημαντική διεύρυνση στο άμεσο μέλλον των επιλογών και αυτό που περιμένουμε από αυτή την ύπαρξη πολλών τύπων εμβολίων είναι ουσιαστικά η μείωση της μεταδοτικότητας των νέων παραλλαγών. Ο βασικός και κύριος στόχος είναι, και αυτό πρέπει πάντα να το έχουμε κατά νου, η ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και των θανάτων», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα χορηγηθεί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA