ΥΓΕΙΑ
13/09/2022 17:01

Κορονοϊός: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής Κένταυρος στην Ελλάδα

Το πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής Κένταυρος (ΒΑ.2.75.2 ) της μετάλλαξης Ομικρον εντοπίστηκε στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην ανακοίνωσή του

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κορονοϊός: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής Κένταυρος στην Ελλάδα
Πηγή: APimages
Ανάγνωση:

Το πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής Κένταυρος (ΒΑ.2.75.2 ) της μετάλλαξης Ομικρον εντοπίστηκε στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην ανακοίνωσή του για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεσή του ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι από τις 22 Ιουλίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου εξετάστηκαν 664 δείγματα, έπειτα από τυχαία επιλογή. Σε όλα απομονώθηκε στέλεχος Ομικρον και σε αυτά εντοπίστηκε ένα κρούσμα - για πρώτη φορά - με την υποπαραλλαγή της ΒΑ.2 (ΒΑ.2.75.2), γνωστής και ως «Κένταυρος».

Η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» εντοπίστηκε στις αρχές Μαΐου στην Ινδία και από τότε έχουν καταγραφεί φορείς της υποπαραλλαγής σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.

Η εκτίμηση του ΕΟΔΥ για τον «Κένταυρο»

Ο ΕΟΔΥ σε παλαιότερη του ανακοίνωση έχει αναφέρει σχετικά ότι «παρότι η υποπαραλλαγή ‘Κένταυρος’ ΒΑ.2.75 έχει αναδυθεί εδώ και μερικούς μήνες, προς το παρόν παρουσιάζει αυξητική τάση μόνο στην Ινδία και σε καμία άλλη περιοχή χωρίς, συνεπώς, να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της ΒΑ.5. Αυτό μεταφράζεται στο ότι η δυνατότητα κυριαρχίας σε περιοχές, όπως στη χώρα μας, που υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά η ΒΑ.5, δεν είναι δεδομένη».

Ακόμα εκτιμά πως «ένα επερχόμενο κύμα είναι πολύ πιθανό να συμβεί κατά τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο στη χώρα μας για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, αλλά τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν παρέχουν τεκμηρίωση ότι αυτό θα συμβεί μετά βεβαιότητας, λόγω της πιθανής κυριαρχίας της υποπαραλλαγής ΒΑ.2.75».

Εξάλλου, τα μεγάλα ποσοστά υβριδικής ανοσίας στον πληθυσμό και η μεγάλη ένταση του πρόσφατου κύματος με την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 καθιστά όχι απόλυτα προβλέψιμη την πορεία του κορoνοϊού στο άμεσο μέλλον.

«Από την άλλη σκοπιά αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο, είναι ότι η προστασία που μας παρέχει το εμβόλιο έναντι σοβαρής νόσου είναι σημαντική και ότι ο κορωνοϊός παρ’ ότι συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά αναφορικά με τις ιδιότητες του ιού, προκαλεί σε μικρότερα ποσοστά σοβαρή νόσο σε σχέση με το παρελθόν. Η τήρηση των μέτρων προστασίας, ο εμβολιασμός, η έγκαιρη διάγνωση και σε κάθε περίπτωση όχι η καλλιέργεια πανικού αποτελούν τα όπλα μας για την αντιμετώπισή του», καταλήγουν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΟΔΥ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ