Μενού
  • Α-
  • Α+

Σοβαρές ελλείψεις αίματος στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», καταγγέλλει το διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία & Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ). Όπως υποστηρίζουν, παρά το γεγονός ότι φέρνουν οι ίδιοι αιμοδότες, εντούτοις, στην καλύτερη περίπτωση, υπομεταγγίζονται, λαμβάνοντας μία μονάδα αίματος ή ακόμα και αναβάλλονται οι μεταγγίσεις τους.

Διαβάστε ακόμη: Καθηγητής Παιδιατρικής για παχυσαρκία: «Μπορεί να είμαστε η πρώτη γενιά που θα βρεθούμε στις κηδείες των παιδιών μας»

«Υπομεταγγιζόμαστε. Αναβάλλουν τις μεταγγίσεις μας. Εκβιαζόμαστε από την Αιμοδοσία για την εξεύρεση αιμοδοτών για τη λήψη μίας μονάδας αίματος. Η μετάγγισή μας δεν αποτελεί πλέον υπόθεση ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά ατομική ευθύνη», καταγγέλλουν οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο. Σύμφωνα με τον ΠΑΣΠΑΜΑ «οι εμπλεκόμενοι φορείς, και ειδικότερα η Διοίκηση με την Αιμοδοσία του νοσοκομείου και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, αλληλοεπιρρίπτουν ευθύνες για αυτή την κατάσταση «της ντροπής», συμπληρώνοντας πως η σημερινή συνθήκη θυμίζει «αλλοτινές εποχές, δεκαετιών ’70 και ’80, τότε που ο θεσμός της αιμοδοσίας ήταν ανύπαρκτος».

Παράλληλα, καταγγέλλει πως «η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της έχει ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», αλλά και τις γενικότερες ελλείψεις αίματος που βιώνουν οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία (θαλασσαιμία) και δρεπανοκυτταρική νόσο ανά την Ελλάδα.

«Δυστυχώς οι ενέργειες τους δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα, αφού δεν υιοθετούν ουσιαστικές λύσεις, έχουν απογυμνώσει τις αιμοδοσίες από προσωπικό, δεν προχωρούν στην κεντρική διαχείριση του αίματος, αρνούνται να αυξήσουν τις εισαγωγές από Ελβετία στα προηγούμενα επίπεδα, αποσιωπούν την τραγικότητα της κατάστασης από τα ΜΜΕ και αναλώνονται σε εκδηλώσεις χωρίς ανταπόκριση», τονίζει ο Σύλλογος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΣΠΑΜΑ καλεί όλους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις σοβαρές ελλείψεις αίματος, σήμερα, Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 11.30, στην είσοδο της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA