Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα δεδομένα για τον ιό του Δυτικού Νείλου έδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Στην Ελλάδα, από την αρχή του 2022 μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου έχουν διαγνωστεί 268 εγχώρια κρούσματα εκ των οποίων τα 177 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 91 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα).

Διαβάστε ακόμη: ΕΟΠΥΥ: «Πόλεμος» για τη φαρμακευτική δαπάνη - Αναμένονται αποφάσεις

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, από την προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση έως σήμερα (4/10), διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν 14 νέα κρούσματα. Έχουν καταγραφεί 26 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 61 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 85 έτη). Δύο επιπλέον θάνατοι ασθενών με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκαν σε άλλα σοβαρά συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας (δεν συμπεριλαμβάνονται στον συνολικό αριθμό θανόντων).

Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 76 έτη (εύρος: 14 - 96 ετών). Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται η γεωγραφική κατανομή των δηλωθέντων κρουσμάτων με εργαστηριακά διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό, ανά εκτιμώμενο δήμο έκθεσης. Σημειώνεται ότι ο εκτιμώμενος τόπος έκθεσης των ανθρωπίνων κρουσμάτων από τον ιό του ΔΝ αποτελεί αδρό κριτήριο για την εκτίμηση των περιοχών κυκλοφορίας του ιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Επιπρόσθετα, από το σύστημα επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου σε ιπποειδή που διενεργεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την περίοδο 2022, έως τις 4 Οκτωβρίου, έχουν καταγραφεί συνολικά 7 περιστατικά πρόσφατης λοίμωξης από τον ιό σε ιπποειδή, εκ των οποίων τα δύο σε οικισμούς της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και τα πέντε σε οικισμούς της Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Η καταγραφή ιπποειδών πρόσφατα μολυνθέντων από τον ιό του Δυτικού Νείλου υποδηλώνει την κυκλοφορία του ιού και σε αυτές τις περιοχές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA