Μενού
  • Α-
  • Α+

Ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά σε πολλαπλά επίπεδα υπήρξε το 2021 για το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), όπως προκύπτει από τα επίσημα πλέον στοιχεία για την τελευταία οικονομική χρήση - και παρά τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της Covid-19 στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. «Η χρηματοδότηση του υψηλότερου όγκου αξίας φαρμάκων στην ιστορία του Ινστιτούτου, η επέκταση της διανομής σε νέες ελληνικές πόλεις, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών και η σημαντική βελτίωση της ρευστότητας, δικαιώνουν στην πράξη τις επιλογές και τις πρωτοβουλίες της Διοίκησης κατά το προηγούμενο έτος, ενισχύοντας τη θέση του Ινστιτούτου και κατ’ επέκταση τη Δημόσια Υγεία. 

Παράλληλα, το ΙΦΕΤ, αναγνωρίζοντας τον κοινωνικό του ρόλο, στήριξε πολύπλευρα και ουσιαστικά την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, εξασφαλίζοντας τη βασική νοσοκομειακή θεραπεία με ρεμντεσιβίρη, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τη λειτουργία ΜΕΘ/ΜΑΦ, αλλά και τα απαραίτητα υλικά για το εμβολιαστικό πρόγραμμα (σύριγγες, βελόνες, γάντια, μάσκες κ.ά.)», αναφέρει το ΙΦΕΤ σε σχετική ανακοίνωση. Οι επιδόσεις του Ινστιτούτου συνοψίζονται στους παρακάτω δείκτες:

  • Διατέθηκαν περισσότεροι από 740 κωδικοί φαρμάκων, σε σύνολο 70 θεραπευτικών κατηγοριών, διασφαλίζοντας κάλυψη των εγχώριων αναγκών με καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Οι νέοι κωδικοί φαρμάκων ξεπέρασαν τους 170 και αφορούσαν 25 διαφορετικές θεραπευτικές κατηγορίες.
  • Ολοκληρώθηκαν περισσότερες από 26.000 αποστολές για περίπου 2,6 εκατ. συσκευασίες  φαρμάκων, ενώ αναπτύχθηκε διανομή σε 120 νέα σημεία (νοσοκομεία, φαρμακεία) και σε 21 πόλεις της Ελλάδας, διευκολύνοντας έτσι την πρόσβαση περισσότερων ασθενών σε θεραπείες.
  • Εξασφαλίστηκαν χαμηλότερες τιμές αγοράς για περισσότερα από 130 φάρμακα, εξοικονομώντας συνολικά για το σύστημα Υγείας και τη δημόσια δαπάνη 16 εκατ. μέσω αντίστοιχων μειώσεων στις τιμές πώλησης.
  • Διανεμήθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία 500.000 δόσεις ρεμντεσιβίρης, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε θεραπεία για περισσότερους από 100.000 ασθενείς με Covid-19.

Σημειώθηκε σημαντική βελτίωση στους βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες του ΙΦΕΤ, όπως:

  • Αύξηση εσόδων +56%
  • Αύξηση κερδοφορίας +30%
  • Αύξηση κεφαλαίου κίνησης +35%
  • Βελτίωση απόδοσης αποθεματικού +18%

Όλοι οι παραπάνω δείκτες συμβάλλουν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας, της ταχύτητας και της διάθεσης περισσοτέρων θεραπειών στο κοινό.

  • Στηρίχθηκε η εθνική προσπάθεια κατά της νόσου Covid-19 τόσο όσον αφορά στο πρόγραμμα εμβολιασμού με την προμήθεια του απαραίτητου υλικού (35εκ. σύριγγες, 11εκ. βελόνες, 863 μηχανήματα μέτρησης θερμοκρασίας, κουτιά μεταφοράς και ειδικά γάντια), όσο και για την πρόληψη (7,8εκ. διαγνωστικά τεστ).
  • Υλοποιήθηκε η μετάβαση σε Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα στις Διοικητικές Υπηρεσίες και το Κέντρο Διανομής ενισχύοντας την ψηφιοποίηση, την ταχύτητα και τη διαφάνεια της δραστηριότητας του Ινστιτούτου.

Η θετική εξέλιξη όλων των βασικών ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών του Ινστιτούτου είναι αναμφίβολα αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας των εργαζομένων του, σε συνδυασμό με τη στρατηγική εξυγίανσης και το πλάνο ψηφιακού μετασχηματισμού, που εφαρμόζονται με απόλυτη συνέπεια την τελευταία διετία. Έχοντας στο επίκεντρο τον Έλληνα ασθενή και την προάσπιση της δημόσιας Υγείας, το ΙΦΕΤ συνεχίζει στην ίδια επιτυχημένη αναπτυξιακή τροχιά και κατά το τρέχον έτος.  

Σχετικά με τα αποτελέσματα του ΙΦΕΤ για το 2021, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιάννης Σωτηρίου σχολίασε τα εξής:  «Το ΙΦΕΤ συνεχίζει τη δυναμική αναπτυξιακή του πορεία, με απόλυτη συνέπεια στον κοινωνικό του ρόλο και με προσήλωση στους στρατηγικούς του στόχους. Μάλιστα, σε ένα οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, το οποίο και το 2021 έμοιαζε αβέβαιο, το Ινστιτούτο αύξησε την ρευστότητά του, διευρύνοντας παράλληλα τις εισαγωγές φαρμάκων και την γεωγραφική κάλυψη των υπηρεσιών του. Τη χρονιά που ήδη διανύουμε, συνεχίζουμε συνειδητά να υλοποιούμε τη στρατηγική εξυγίανσης, εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας μας, αναγνωρίζοντας τα οφέλη της στη βελτιστοποίηση των εσωτερικών μας διαδικασιών και έχοντας πάντα ως απόλυτη προτεραιότητά μας την εξυπηρέτηση των αναγκών των Ελλήνων ασθενών».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA