Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε σταθερή τροχιά κινείται η πορεία της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα, ενώ διανύουμε ήδη τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου. Μάλιστα, εφέτος, η εικόνα ανατρέπεται, καθώς τα προηγούμενα δύο χρόνια, κατά την αντίστοιχη περίοδο, βρισκόμασταν ήδη αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση. Οι επιστήμονες αποδίδουν την καθυστέρηση αυτή στο γεγονός ότι τα χαρακτηριστικά της πανδημίας έχουν πλέον γίνει πιο ήπια, αλλά και στο ότι υπάρχουν υψηλά επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό, είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μέσω φυσικής νόσησης.

Διαβάστε ακόμη: Ερχεται το Healthflix και ο «Σύμβουλος Υγείας»  – Δύο νέες ψηφιακές εφαρμογές από το υπουργείο Υγείας

Μάλιστα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη (15/11), κατά την τελευταία εβδομάδα (31 Οκτωβρίου 2022 – 06 Νοεμβρίου 2022), όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες παρουσίασαν πτώση, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη. Ειδικότερα, την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 55.917 κρούσματα Covid-19 (-9%), ενώ τo Rt, βάσει των κρουσμάτων, εκτιμάται σε 0.90, έναντι του 0,97 την προηγούμενη. Το σύνολο των εισαγωγών στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 1.292 ασθενείς (-11% ), ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας ήταν 81 (έναντι των 89). Κατά την ίδια περίοδο μείωση 22% καταγράφηκε και στον αριθμό των θανάτων ασθενών Covid-19 , οι οποίοι ανήλθαν σε 115.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι εξάρσεις εφέτος θα είναι λιγότερο έντονες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, όπως πιθανώς και η επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Τονίζουν, ωστόσο, ότι απαραίτητος παραμένει ο εμβολιασμός, σύμφωνα με τις συστάσεις της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής.

Ανησυχητικές οι προβλέψεις για τη γρίπη

Την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από το νότιο ημισφαίριο δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την εποχική γρίπη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι εφέτος θα υπάρξει έξαρση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφενός γιατί πλέον δεν υφίστανται περιοριστικά μέτρα,  όπως τις δύο προηγούμενες σεζόν, αφετέρου γιατί η ανοσία που είχε αναπτύξει η κοινότητα έναντι της νόσου έχει ελαφρώς εξασθενήσει, καθώς κατά την περίοδο της πανδημίας είχε... εξαφανιστεί.

Ήδη τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έχουν προειδοποιήσει για αυξημένη δριμύτητα της εποχικής γρίπης φέτος, σε σχέση με τα τελευταία 13 χρόνια, με βάση εκτιμήσεις που βασίζονται στον αριθμό εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τις επισκέψεις σε γιατρούς, τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, η πορεία της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει ήπια. Την εβδομάδα από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου, συνολικά αναλύθηκαν 64 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα δύο βγήκαν θετικά στη γρίπη και συγκεκριμένα στον υπότυπο Α (Η3Ν2). Από την έναρξη της επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου (3 Οκτωβρίου), έχουν καταγραφεί συνολικά πέντε κρούσματα, δηλαδή σχεδόν ένα κρούσμα κάθε εβδομάδα. Ωστόσο, η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στη χώρα μας έχει δείξει ότι η δραστηριότητα του ιού συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Για τη διαχείριση της γρίπης, υπάρχουν διαθέσιμα τόσο εμβόλια, όσο και ειδικές θεραπείες. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σημασία του εμβολιασμού στις ευπαθείς ομάδες για την πρόληψη της σοβαρής λοίμωξης, επισημαίνοντας ότι η κατάλληλη περίοδος για να τους χορηγηθεί το αντιγριπικό εμβόλιο είναι τώρα, προτού αρχίσει η έξαρση και αυξηθούν τα κρούσματα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA