Μενού
giatros
Γιατρός | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ)  που προβλέπει και επισήμως την ενεργοποίηση των ποινών (αντικινήτρων) για τη μη εγγραφή στον «Προσωπικό Γιατρό» από την 1η Απριλίου 2023. Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πρόσφατα το «πάγωμα» της εφαρμογής των ποινών για τους πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι, η ενεργοποίηση των οποίων ήταν προγραμματισμένη για την 1η Δεκεμβρίου 2022.

Δεδομένου ότι οι εγγραφές έχουν σχεδόν καλύψει την τρέχουσα διαθεσιμότητα του συστήματος σε προσωπικούς γιατρούς, σε περιοχές όπως η Αττική και άλλα μητροπολιτικά κέντρα, η κίνηση αυτή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες που μπορεί μεν να είναι πρόθυμοι να εγγραφούν, αλλά δεν βρίσκουν γιατρό. Είναι ενδεικτικό ότι σε ποσοστά που φτάνουν και το 48% των πολιτών δεν έχουν εγγραφεί ακόμη στον προσωπικό γιατρό. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έως τώρα έχουν εγγραφεί στο σύστημα 4.700.000 πολίτες και 3.400 γιατροί.

Ποιες είναι οι «ποινές»

Τη νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως υπογράφουν οι Υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωνσταντίνος Χατζηδάκης και Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης, καθώς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Οι ποινές προβλέπουν πως όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό, θα επιβαρύνονται με πρόσθετη συμμετοχή, αρχικά κατά ποσοστό 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές.

Από 1η Απριλίου, όμως, τα ανωτέρω πρόστιμα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10% επιπλέον.

Παράλληλα, όσοι εγγραφούν στο σύστημα θα έχουν προτεραιότητα από 1ης/1/2023 κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA