Μενού
giatros
Γιατρός | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Αναξιοποίητο μένει σημαντικό ποσοστό των διαθέσιμων ραντεβού στον προσωπικό γιατρό, παρότι μεγάλο μέρος των δικαιούχων έσπευσαν να εγγραφούν στο σύστημα, εν μέρει και υπό την πίεση των επερχόμενων «ποινών». Την ίδια στιγμή, παραμένει το κενό στη συμμετοχή των γιατρών στο θεσμό, το οποίο αντιστοιχεί σε 1.000 – 1.300 γιατρούς, με το πρόβλημα να εντοπίζεται στην Αττική και σε άλλα μητροπολιτικά κέντρα.

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί ότι ο θεσμός θα λειτουργήσει πλήρως εντός του 2023, προσελκύοντας περισσότερες συμμετοχές με τα επιπλέον κίνητρα που θα δοθούν. «Κάθε μήνα, η πολιτεία δίνει πλέον στην κοινωνία περισσότερα από 1,3 εκατ. ραντεβού, σε παθολόγους και γενικούς γιατρούς, με βάση το ψηφιακό σύστημα. Μέχρι πριν από 6 μήνες η αναμονή για ραντεβού σε παθολόγο ή γενικό γιατρό στο σύστημα υγείας ήταν στα καλύτερα κέντρα υγείας 1 μήνας, ενώ υπήρχαν και κέντρα υγείας με 5-6 μήνες αναμονή. 

Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται γύρω στο 25-30% των διαθέσιμων ραντεβού το μήνα και υπάρχουν 750.000 ελεύθερα. Έχουμε δώσει ραντεβού και χρέος μας είναι να τα κάνουμε να χρησιμοποιούνται. Έχουμε ελεύθερα ραντεβού, τα οποία δεν αξιοποιούνται», ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους, από το βήμα του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022, με τίτλο «Βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα: Διασφαλίζοντας το μέλλον των συστημάτων υγείας». 

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, στόχος είναι μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια το 70-80% των πολιτών να έχει συμπληρωμένο τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 4,7 εκατ. εγγεγραμμένους πολίτες. Ακόμη και αν το σύστημα δεν πετύχει, οι μισοί από αυτούς, δηλαδή 2-2,5 εκατ. πολίτες θα έχουν συμπληρωμένο τον ατομικό ηλεκτρονικό τους φάκελο. Αυτό είναι κάτι που δεν το είχε ποτέ η χώρα», δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Στον θεσμό του προσωπικού γιατρού αναφέρθηκε και ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά την έναρξη του Συνεδρίου την Τρίτη (13/12). Όπως επεσήμανε, στους τρεις μήνες λειτουργίας, έχουν εγγραφεί 4.700.000 πολίτες και 3.400 γιατροί, αν και οι ιδιώτες γιατροί είναι λιγότεροι από ό,τι θα ήθελε η κυβέρνηση. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι πως περίπου μέσα σε ένα δίμηνο έχουν διενεργηθεί 1.050.000 δωρεάν ραντεβού. 

Εντός του 2023 η πλήρης λειτουργία

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, οι πολίτες δείχνουν ότι θέλουν να αγκαλιάσουν τον θεσμό, αλλά απαιτούνται περισσότεροι γιατροί. Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι ο θεσμός θα ενισχυθεί και στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου θα δοθούν περισσότερα κίνητρα ώστε να αυξηθεί η δεξαμενή των γιατρών.  «Μέσα στο 2023 θα έχουμε την πλήρη λειτουργία του θεσμού, επιτυγχάνοντας έτσι μια συνολική αναβάθμιση του δικτύου πρωτοβάθμιας περίθαλψης και μια πραγματικά εξωνοσοκομειακή προσέγγιση», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Ήδη ο «προσωπικός γιατρός» εφαρμόζεται, αλλά χωρίς να έχουν ενεργοποιηθεί οι «ποινές» για όσους δεν έχουν εγγραφεί στο σύστημα, οι οποίες, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, μετατέθηκαν για την 1η Απριλίου και με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει διαθέσιμο ιατρικό προσωπικό. Μέχρι τότε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί να έχει εντάξει στο σύστημα περισσότερους γιατρούς, ώστε να καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι πολίτες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εγγεγραμμένοι ως Προσωπικοί Γιατροί είναι συνολικά 3.333 γιατροί, εκ των οποίων οι 2.223 προέρχονται από το δημόσιο σύστημα ΠΦΥ και οι 1.110 είναι ιδιώτες– ελεύθεροι επαγγελματίες. Όσον αφορά στους πολίτες, από τους 4.697.894 εγγεγραμμένους, το 25,8% είναι άνω των 70 ετών, το 35,8% είναι από 50 έως 69 ετών και το 38,4% είναι από 17 έως 49 ετών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA