Μενού
farmaka
Φάρμακα | Pexels
  • Α-
  • Α+

Αναστολή άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων σε δύο φαρμακαποθήκες αποφάσισε σήμερα Τετάρτη (28/12), ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων από την ελληνική αγορά. Οι φαρμακαποθήκες, οι οποίες εδράζονται στη Βόρεια Ελλάδα, δεν δέχτηκαν να υποβληθούν στον έλεγχο, που είχε διατάξει ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Με δυο σημερινές αποφάσεις του ο ΕΟΦ γνωστοποιεί ότι η αναστολή ισχύει για χρονικό διάστημα μέχρι να επιθεωρηθεί από τον ΕΟΦ. Ως εκ τούτου, οι φαρμακαποθήκες δεν νομιμοποιούνται όσο διαρκεί η αναστολή να διαθέτουν και να διακινούν φαρμακευτικά προϊόντα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Θάνος Πλεύρης, είχε ζητήσει από τον ΕΟΦ να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα ελλειπτικά φάρμακα και απαγορεύεται η εξαγωγή τους, καλώντας τις να τα διαθέσουν χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των αασθενών. Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει ότι, σε περίπτωση που δεν το πράξουν ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες εκτός από τις ποινικές  σε βάρος τους κυρώσεις, θα κινηθούν τάχιστα και οι διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

«Έχουν ελεγχθεί 10 φαρμακαποθήκες, εκεί υπάρχουν αποτελέσματα και θα βγουν. Υπάρχουν φαρμακαποθήκες που δεν συνεργάστηκαν στον έλεγχο, άρα θεωρούμε δεδομένο ότι θα υπάρξουν οι ποινές», τόνισε προ ημερών ο υπουργός Υγείας. Και πρόσθεσε: «Οι ποινές θα είναι αναλόγως της βαρύτητας. Η εντολή η οποία έχω δώσει είναι όπου βρεθούν φάρμακα που ενώ έπρεπε να τα έχουν δηλώσει και να τα δώσουν στην ελληνική αγορά, η ποινή θα είναι μία: αναστολή άδειας λειτουργίας. Κλείνει η φαρμακαποθήκη, απλά τα πράγματα. Εάν λοιπόν φαρμακαποθήκη αυτή τη στιγμή που ελέγχονται τους έχουμε πει τι ποσότητα έχεις γιατί απαγορεύονται οι εξαγωγές και έχει δηλώσει διαφορετική ποσότητα πέρα από τα φορολογικά και αυτά όλα που μπορεί να υπάρχουν, θα υπάρξει αυτή τη στιγμή κλείσιμο».

Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, ωστόσο, οι παράλληλες εξαγωγές, αποτελούν διαχρονικά μία από τις βασικότερες πηγές του κακού. Βάσει του νόμου, για να διατεθούν φάρμακα στο εξωτερικό, θα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί η εγχώρια επάρκεια. Ωστόσο, τα φάρμακα στην ελληνική αγορά είναι τα φθηνότερα στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να βγαίνουν παρατύπως σε χώρες της ΕΕ, όπου πωλούνται σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές. Όπως τονίζουν πηγές από τον χώρο των φαρμακείων και της φαρμακοβιομηχανίας, εάν δεν τεθούν αυστηροποιημένοι κανόνες, το φαινόμενο θα διαιωνίζεται και θα διογκώνεται.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, οι μεγαλύτερες ελλείψεις  έχουν να κάνουν με αντιβιοτικά, αντιπυρετικά σιρόπια και παιδικά φάρμακα για τη γρίπη. Με πολλούς φαρμακοποιούς να αραιώνουν φάρμακα ενηλίκων και να τα δίνουν σε γονείς για τα άρρωστα παιδιά τους. Από τα ράφια πολλών φαρμακείων λείπουν ακόμα και ορισμένα από πιο βασικά φάρμακα όπως σιρόπια Depon για παιδιά, η αντιβίωση Augmentin, εισπνεόμενα Flixotide και Aerolin, αντιβηχικά όπως το Aerius και μια σειρά από αντιικά σκευάσματα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA