Μενού
gripi
Γρίπη | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις ιώσεις του αναπνευστικού οι οποίες βρίσκονται σε έξαρση αυτή την περίοδο, έκρουσε ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής. «Είχαμε αυξημένη κυκλοφορία των ιών του αναπνευστικού δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια η κυκλοφορία ήταν σχεδόν μηδενική. Η ανοσία του πληθυσμού και ειδικά αυτών που δεν εμβολιάζονται για τον ιό της γρίπης χτίζεται κατόπιν της έκθεσης στον ιό αυτό. Τα μικρά παιδιά, ηλικίας κάτω των 4 ετών ενδεχομένως να μην έχουν εκτεθεί σε αυτούς τους ιούς με αποτέλεσμα το φαινόμενο να λειτουργήσει συσσωρευτικά σε αυτές τις ηλικίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σχετικά με το κατά πόσο η έξαρση των ιών σχετίζεται ή όχι με τα περιοριστικά μέτρα κατά της Covid-19 τόνισε ότι: «Θα πρέπει να απενοχοποιήσουμε τη χρήση των περιοριστικών μέτρων για τη χρήση της μάσκας, δεδομένου ότι ο κορονοϊός δεν άφηνε περιθώρια να κυκλοφορήσει άλλος ιός διότι η μεταδοτικότητα του ήταν πολύ υψηλή. Δηλαδή, ακόμη και αν δεν είχαμε προληπτικά μέτρα δεν θα είχαμε άλλα αναπνευστικά προβλήματα, θα είχαμε την επαναφορά των ιών του αναπνευστικού σε πιο υψηλά επίπεδα. Τη στιγμή που ο κορονοϊός δεν είναι τόσο μολυσματικός υπάρχει περιθώριο για τους άλλους ιούς».

Παράλληλα, για το πότε προβλέπεται η έξαρση και το αν αντέχει το σύστημα Υγείας τόνισε: «6-7 εβδομάδες χρειάζεται να κορυφωθούν οι ιώσεις. Αναμένεται να δούμε, επομένως, την κορύφωση μέσα στον Ιανουάριο. Το σύστημα έχει δείξει ότι αντέχει μια πανδημία σε σχέση με την τωρινή περίοδο που οι συνθήκες προσομοίαζαν την κανονικότητα».

Τι είπε για την υποπαραλλαγή της Ομικρον από τις ΗΠΑ

Αναφορικά με την υποπαραλλαγή από τις ΗΠΑ και κατά πόσο μας απειλεί υπογράμμισε: «Αυτή η υποπαραλλαγή έχει μια αυξητική τάση με τα ποσοστά της να έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα και ενδεχομένως αυτό να συνεπάγει μια απλή αύξηση που παρατηρείται στις απλές νοσηλείες στην Αμερική. Κατά πόσο αυτό μας απειλεί ή όχι είναι νωρίς να το κρίνουμε αλλά κατά πάσα πιθανότητα είναι αναμενόμενο ότι από εδώ και στο εξής θα έχουμε μικρές εξάρσεις ήπιες και ελεγχόμενες».

«Πρόκειται για υποπαραλλαγή της Όμικρον χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για κάτι πολύ διαφορετικό όσον αφορά τα κλινική εικόνα. Η ανοσία στο κορονοϊού είναι σε υψηλά επίπεδα και υπάρχει η διαθεσιμότητα των εμβολίων και των αντιγριπικών φαρμάκων. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε ότι αφορά την προστασία σοβαρής ασθένειας και θανάτου. Η υποπαραλλαγή αυτή υπάρχει στην Ευρώπη αλλά ακόμη τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά της τάξης 1%».

Για την κατάσταση στην Κίνα ανέφερε: «Στην Κίνα έχουμε μια έξαρση η οποία ήταν φυσικό και επακόλουθο διότι ο πληθυσμός δεν έχει εκτεθεί στο ιό λόγω των μέτρων που αφορούσαν την στρατηγική της μηδενικής διασποράς. Η κατάσταση στην Κίνα δεν μοιάζει με καμία του Δυτικού Κόσμου. Η ανοσία στο Δυτικό Κόσμο είναι σε υψηλά επίπεδα λόγω της εμβολιαστικής κάλυψης. Υπάρχει μια έντονη εγρήγορση σε ότι συμβαίνει στην Κίνα. Στην Ελλάδα δεν έχουν βγει μέτρα γιατί δεν υπάρχουν απευθείας πτήσης από την Κίνα και η προέλευση των τουριστών δεν είναι υψηλή»