Μενού
gripi-paidi
Γρίπη | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση του κύματος των ιώσεων στα παιδιά στη χώρα μας εκτιμά ο γνωστός παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης. «Εκείνο το οποίο έχουμε διαπιστώσει είναι ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια που θυμόμαστε, υπάρχει αυτή η παρουσία ταυτόχρονα πολλών ιώσεων. Βλέπουμε ένα παιδί να παθαίνει γρίπη και όταν έχει γίνει καλά, μετά από μια εβδομάδα, να παθαίνει επιπλοκή πνευμονίας από άλλο μικρόβιο επειδή έχει πέσει η άμυνα του από τη γρίπη και μετά πνευμονία από πνευμονιόκοκκο. Αυτό είναι το πρωτόγνωρο για εμάς τους παιδιάτρους που ζούμε αυτή την εποχή», είπε ο κ. Μαζάνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» για την κατάστασητο τελευταίο διάστημα.

«Δεν έχει έρθει ακόμα ο χειμώνας. Με το που κρυώσει και χαλάσει ο καιρός, βάση δεδομένων θα έχουμε αύξηση των λοιμώξεων γιατί θα κλειστούμε μέσα, κλειστά παράθυρα και γενικά το κρύο ευνοεί την ανάπτυξη των αναπνευστικών ιών, οπότε εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο η έξαρση των λοιμώξεων», είπε ακόμα ο παιδίατρος. Ερωτηθείς σε τι βαθμό θα επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων την ανάπτυξη των αναπνευστικών ιών, ο κ. Μαζάνης εκτίμησε θα επιβαρύνει την κατάσταση κατά 20% – 25%. Τόνισε ωστόσο ότι και το κλείσιμο των σχολείων δεν είναι λύση.

«Τα παιδιά συναναστρέφονται, βγαίνουν, δεν κάθονται πια, δεν μαζεύεται ο κόσμος. Οπότε αν θέλουμε να περιορίσουμε λίγο, θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα γνωστά μέτρα πρόληψης, δηλαδή όσο μπορούμε λιγότερο συγχρωτισμό. Επίσης, αν ένα παιδάκι ξυπνήσει το πρωί και έχει μια νοσηρότητα, φαίνεται ότι είναι άρρωστο, έχει πυρετό, έχει βήχα, ας το κρατήσει η μητέρα στο σπίτι, το παιδί αυτό. Επιπλέον, τα παιδιά τα οποία δεν θέλουν και δεν πρέπει να κολλήσουν περισσότερο γιατί έχουν ευαίσθητο ανοσοποιητικό ή κάποιο υποκείμενο νόσημα, ας φορέσουν μάσκα πηγαίνοντας στο σχολείο για να προστατεύσουν τον εαυτό τους», συμπλήρωσε ο παιδίατρος.

Αναφερόμενος στη χρήση μάσκας και εάν η χρήση της πρέπει να είναι υποχρεωτική, ο κ. Μαζάνης ανέφερε ότι ο καιρός της υποχρεωτικότητας έχει παρέλθει. «Όλη αυτή η περίοδος έχει δείξει ότι τα παιδιά έχουν υπακούσει παρά πολύ καλά στους κανόνες της προσωπικής υγιεινής και προστασίας. Από το πλύσιμο των χεριών μέχρι και τη μάσκα έχουν ακούσει πολύ περισσότερο από τους μεγάλους. Οι παιδίατροι είδαμε ότι οι μεγάλοι κάνανε κακό στη χρήση της μάσκας, διότι αυτοί αντιδρούσαν βίαια. Το παιδί βλέπει τον γονιό να αντιδρά και θα κάνει το ίδιο. Όμως έχουν πλέον την εκπαίδευση και πειθαρχούν πάρα πολύ», πρόσθεσε. Κλείνοντας ο παιδίατρος είπε ότι ο επαρκής ύπνος, η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση είναι τα σημαντικότερα ενισχυτικά του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στις ιώσεις.