Μενού
kentro egkefalikon
Κέντρο Εγκεφαλικών
  • Α-
  • Α+

Το πρωτοποριακό Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, που λειτουργεί με τη συνεργασία των νοσοκομείων «Αιγινήτειο», «Αρεταίειο» και «Αλεξάνδρα», παρουσιάστηκε επισήμως σήμερα στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Αρεταιείου Νοσοκομείου. Περίπου 35.000 Έλληνες παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο. Δυστυχώς, περίπου το 40% χάνει τη ζωή του μέσα στον πρώτο χρόνο και ένας στους τρεις μένει με σοβαρή αναπηρία και χρειάζεται συνεχή υποστήριξη.

Μάλιστα, η Ελλάδα έχει τα περισσότερα θανατηφόρα εγκεφαλικά κατά τον πρώτο μήνα στη Δυτική Ευρώπη, γεγονός που οφείλεται στο ότι η χώρα μας δεν διαθέτει οργανωμένα κέντρα για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών επεισοδίων. Την έλλειψη αυτή έρχεται να καλύψει το νέο κέντρο, που λειτουργεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Σκοπός είναι η σύγχρονη αντιμετώπιση των οξέων ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων με επεμβατικές θεραπείες επαναιμάτωσης, όπως της θρομβόλυσης και της μηχανικής θρομβεκτομής.

Μάχη με το χρόνο

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναδείχθηκε ο ρόλος της θρομβεκτομής, που αποτελεί μια σωτήρια επέμβαση για ασθενείς με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά που πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατό νωρίτερα και συνήθως εντός των πρώτων ωρών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Η επέμβαση διενεργείται για την απομάκρυνση του θρόμβου αίματος που έχει αποφράξει ένα αγγείο στον εγκέφαλο, ο οποίος δεν έχει διαλυθεί, παρά το γεγονός ότι ο ασθενής έχει λάβει θρομβολυτικά φάρμακα. Αυτό αποκαθιστά τη φυσιολογική ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μειώνει σημαντικά τη βλάβη στον ιστό του εγκεφάλου, που σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλούσε μακροχρόνιες, συχνά σοβαρές, βλάβες στις σωματικές και ψυχικές λειτουργίες του ασθενούς.

Το ζωντανό παράδειγμα

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ασθενής 48 ετών, που πριν μερικές εβδομάδες υπέστη βαρύ εγκεφαλικό και σώθηκε χάρη στη λειτουργία του νέου κέντρου. Η ασθενής εκδήλωσε ξαφνική αδυναμία της δεξιάς πλευράς του σώματός της και πλήρη διαταραχή τόσο στην έκφραση όσο και στην κατανόηση του λόγου. Ευτυχώς, μεταφέρθηκε άμεσα από το Τζάνειο νοσοκομείο, όπου οι θεράποντες γιατροί αντέδρασαν άμεσα και έγινε διακομιδή στο Κέντρο Εγκεφαλικών στα νοσοκομεία Αιγινήτειο και Αρεταίειο. Η έμπειρη διεπιστημονική ομάδα αντιμετώπισης εγκεφαλικών των πανεπιστημιακών νοσοκομείων διενήργησε το κατάλληλο διαγνωστικό και θεραπευτικό πρωτόκολλο με τη διενέργεια θρομβεκτομής και μηχανική διάνοιξη της αρτηρίας μέσω αφαίρεσης του θρόμβου. Η ασθενής είχε άμεση βελτίωση των συμπτωμάτων της.  Σήμερα, έχει αναρρώσει πλήρως, χωρίς νευρολογικό έλλειμα από την περιπέτεια της υγείας της. Αν δεν είχε γίνει η επέμβαση, το πιθανότερο είναι πως η 48χρονη ασθενής θα είχε σοβαρή αναπηρία για το υπόλοιπο της ζωής της.

Περισσότεροι από 400 ασθενείς – 65 επεμβατικές πράξεις

Συνολικά, από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου διενεργήθηκε ειδικό πρωτόκολλο απεικόνισης του εγκέφαλου και των εγκεφαλικών αγγείων σε περισσότερους από 400 ασθενείς. Το Κέντρο εφημέρευσε περισσότερες από 100 ημέρες, ενώ διενήργησε περίπου 65 επεμβατικές πράξεις, όπως θρομβεκτομές, στην οξεία φάση του εγκεφαλικού επεισοδίου ή επεμβάσεις αποκατάστασης καρωτιδικών στενώσεων. Επίσης αξιολογήθηκαν δεκάδες ασθενείς που προσήλθαν σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία, κάποιοι εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο Κέντρο για περαιτέρω θεραπεία. Ως επόμενα βήματα, οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες προσβλέπουν στην ενδυνάμωση του Κέντρου με έμψυχο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στην ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού με στόχο με την αύξηση της συχνότητας των εφημεριών ώστε να βοηθηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι συνάνθρωποί μας.

Διεπιστημονική ομάδα

Το Κέντρο λειτουργεί από εξειδικευμένη Διεπιστημονική ομάδα των τριών νοσοκομείων λειτουργεί υπό τον συντονισμό των κ. Π. Παπαναγιώτου, Αναπληρωτή Καθηγητή και επεμβατικό νευροακτινολόγο, κ. Δ. Μητσικώστα, Καθηγητή νευρολογίας, κ. Σ. Βασιλοπούλου, Επ. Καθηγήτρια, Ε. Κορομπόκη,  Παθολόγο εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση ΑΕΕ. Η συνεργασία περιλαμβάνει τα Πανεπιστημιακών Νοσοκομεία  Αιγινήτειο και Αρεταίειο και το Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα και ιδιαίτερα τις Πανεπιστημιακές Κλινικές/Εργαστήρια του ΕΚΠΑ: της Α' Νευρολογικής Κλινικής (Δ/ντης Καθ. Λ. Στεφανής), του Α' Εργαστηρίου Ακτινολογίας (Δ/ντρια Καθ. Λ.Ε. Μουλοπούλου, Υπεύθυνος Μονάδας Επεμβατικής ΑκτινολογίαςΚαθ. Α. Χατζηϊωάννου), της Θεραπευτικής Κλινικής (Δ/ντης Πρύτανης Α.Μ. Δημόπουλος), καθώς και της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αναισθησιολογίας (Δ/ντρια Καθ. Κ. Θεοδωράκη) και της Αγγειοχειρουργικής Μονάδας της Β Χειρουργικής Κλινικής (Υπεύθυνος Καθ. Θ. Κώτσης).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA