Μενού
koronoios_giatros
Κορονοϊός | AP
  • Α-
  • Α+

Στην υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, «Όρθρος» (CH.1.1), η οποία έχει εντοπιστεί και στην Ελλάδα, πέφτουν τα «φώτα» μετά την υποπαραλλαγή «Κράκεν» (ΧΒΒ.1.5), η οποία απασχόλησε το τελευταίο διάστημα επιστήμονες και ΜΜΕ. Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στο εβδομαδιαίο δελτίο επιτήρησης, που δημοσιοποιήθηκε χθες, Πέμπτη (19/1), η υποπαραλλαγή CH.1.1 έχει ανιχνευτεί σε 93 δείγματα στη χώρα μας, την εβδομάδα από 9 έως 15 Ιανουαρίου, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που απομονώνεται στην Ελλάδα.

Η «Όρθρος» εντοπίστηκε και εξαπλώθηκε ραγδαία στη Βρετανία, με το πρώτο κρούσμα να καταγράφεται στις 12 Νοεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA) της χώρας.Αν και δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Σύμφωνα με τον παθολόγο, Γιώργο Παππά, διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ερευνητικό έργο στον χώρο των λοιμώξεων, το ενδιαφέρον για τη νέα παραλλαγή προέκυψε για τρεις λόγους:

«Πρώτον, η επίσημη έκθεση της UKHSA (UK Health Security Agency) και τα αντίστοιχα βρετανικά πρωτοσέλιδα, που έδειξαν ότι αυτή η παραλλαγή δείχνει τάσης επικράτησης παράλληλα με (ή σε βάρος της, ή πριν από ) την παραλλαγή XBB.1.5, την λεγόμενη Κράκεν. Δεύτερον, επειδή και η χθεσινή εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ ανακοινώνει πως έχει απομονωθεί αρκετές φορές στην Ελλάδα, ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου, εδώ και τρεις μήνες. Άλλωστε, ακούμε για την παραλλαγή αυτή και την κυκλοφορία της στην Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία από ακριβώς εκείνη την εποχή», αναφέρει ο κ. Παππάς. Και προσθέτει:

«Υπάρχει όμως και τρίτος λόγος, αμιγώς επιστημονικός: μια προχτεσινή προδημοσίευση από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο, που καταδεικνύει ότι αυτή η συγκεκριμένη παραλλαγή, ο Όρθρος, δεν καταλαβαίνει πολλά από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που έχουμε αναπτύξει, με όποιον τρόπο (εμβολιασμό, νόσο, ή και τα δύο): Είναι, ως παραλλαγή, 16,7 φορές λιγότερο ευαίσθητη στα αντισώματα που προέρχονται από επικαιροποιημένο εμβολιασμό, σε σχέση με την Όμικρον ΒΑ.5 (που κυριάρχησε στην Ελλάδα το δεύτερο μισό του 2022), πολύ περισσότερο αναίσθητη και από το Κράκεν. Είναι 24,6 φορές λιγότερο ευαίσθητη σε αντισώματα παραδοσιακού, μη επικαιροποιημένου εμβολιασμού σε σχέση με την Όμικρον 5. Είναι πλήρως ανθεκτική σε εξουδετέρωση από αντισώματα που επάγονται από λοίμωξη από Όμικρον 5 (σε ανεμβολίαστους). Κοινώς, θα κολλάμε πολύ πολύ εύκολα». 

Εισαγωγές σε ΜΕΘ και θάνατοι

Όπως ο ίδιος τονίζει, η ευκολία στις λοιμώξεις και τις επαναλοιμώξεις θα διατηρήσει τους θανάτους σε επίπεδα άνω των 25 ημερησίως, ενώ θα αυξήσει και τις εισαγωγές στις ΜΕΘ.«Επειδή θα (ξανα)κολλάμε πολύ εύκολα, θα συνεχίσουμε να μετράμε 25+ νεκρούς ημερησίως. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυξανόμενο αριθμό νοσηλευομένων σε ΜΕΘ -και την τελευταία εβδομάδα τα γραφήματα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι έχουμε και νοσηλεία σε ΜΕΘ ατόμων κάτω των 19 ετών», εξηγεί. 

Ωστόσο, επισημαίνει ότι δεν είναι μόνο αυτό το ημερήσιο φορτίο θανάτων, το απότοκο της οξείας λοίμωξης. «Τρεις είναι οι μελέτες πλέον που δείχνουν ότι η λοίμωξη από τον κορονοϊό αυξάνει τον μεσοπρόθεσμο κίνδυνο θανάτου, σε βάθος ακόμη και 18 μηνών. Υπήρχε η μελέτη της ομάδας του Al-Aly που συζητάμε από το καλοκαίρι. Υπήρξε στην συνέχεια η μελέτη από την Εσθονία, που έδειξε αυξημένες πιθανότητες θανάτου μετά από λοίμωξη από τον κορονοϊό, ακόμη και σε βάθος ενός έτους για τους άνω των 60», αναφέρει σε ανάρτησή του. Και προσθέτει: «Υπάρχει και η λίαν πρόσφατη μελέτη, με στοιχεία από τη Βρετανία, που δείχνει ότι ακόμη και μετά από ήπια νόσο από κορονοϊό, η πιθανότητα θανάτου, σε βάθος 18 μηνών, ήταν 4,1 έως 4,8 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με άτομα αντίστοιχου επιδημιολογικού προφίλ που δε νόσησαν ή άτομα αντίστοιχου επιδημιολογικού προφίλ στην προ-πανδημική περίοδο». 

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, κατά την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκαν στην Ελλάδα 186 θάνατοι ασθενών covid-19, με διάμεση ηλικία τα 84 έτη, σημειώνοντας αύξηση 16%, σε σχέση με την προηγούμενη. Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για covid-19 ήταν 1.748 (+7% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών για την εβδομάδα ήταν 250. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στην επικράτεια ανέρχονται στους 147.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA