Μενού
giatros
Γιατρός | Shutterstock
  • Α-
  • Α+
«Διφορούμενα» είναι τα μηνύματα της αγοράς μερικές μέρες μετά τη δημοσίευση των ποιοτικών κριτηρίων για τις ιδιωτικές κλινικές. Το μέτρο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και φαίνεται ότι σηματοδοτεί την αρχή του τέλους στα οριζόντια μέτρα.
 
Τα μεγάλα νοσοκομεία και κλινικές, που έχουν επενδύσει τεράστια ποσά τα τελευταία χρόνια για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και την επέκταση των υποδομών τους, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τα κριτήρια που θεσπίστηκαν, επισημαίνουν ωστόσο ότι είναι απαραίτητη η διασύνδεσή τους με την κατανομή του clawback (υποχρεωτικές επιστροφές).
 
«Εμείς, ως Σύνδεσμος, έχουμε προτείνει τα ποιοτικά κριτήρια εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια και έχουμε καταθέσει εγγράφως τις προτάσεις μας. Είμαστε ικανοποιημένοι που επιτέλους τίθεται σε εφαρμογή η αξιολόγηση των ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών. Θεωρούμε ότι είναι η αρχή του τέλους των οριζόντιων μέτρων, θα θέλαμε, όμως, τα ποιοτικά κριτήρια να εξειδικευτούν ακόμα περισσότερο», αναφέρει στο Reader ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), Θεόδωρος Χαμακιώτης. 

Διασύνδεση με rebate και clawback

Υπενθυμίζεται ότι με την ίδια απόφαση ορίζεται, επίσης, η διασύνδεση των κριτηρίων ποιότητας με την έκπτωση (rebate) που υποχρεούνται να παρέχουν οι συμβεβλημένοι πάροχοι προς τον ΕΟΠΥΥ.
 
Ειδικότερα, βάσει της απόφασης, το ποσοστό εκπτώσεων επί των μηνιαίων μη εκκαθαρισμένων υποβαλλόμενων δαπανών συνδέεται κλιμακωτά με τη συνολική βαθμολογία που συγκεντρώνει ο κάθε πάροχος, ανάλογα με τα ποιοτικά κριτήρια τα οποία πληροί. Όταν η συνολική βαθμολογία είναι μεγαλύτερη ή ίση με 90 το ποσοστό έκπτωσης ορίζεται στο 10%, από 80 μέχρι 89 στο 20%, από 70 μέχρι 79 στο 30% και όταν η βαθμολογία είναι μικρότερη από 70, η έκπτωση ορίζεται στο 40%. 
 
Ωστόσο, σε εκκρεμότητα παραμένει το αίτημα του ΣΕΚ για διασύνδεση των ποιοτικών κριτηρίων με το clawback.
 
«Τα ποιοτικά κριτήρια μας δίνουν ένα κίνητρο για να γινόμαστε καλύτεροι. Αλλά αν επενδύουμε συνεχώς, επεκτεινόμαστε, φέρνουμε καινούριες τεχνολογίες και τελικά δεν αμειβόμαστε γι’ αυτό, δεν έχουν νόημα. Δεν μπορεί να εισπράττουμε όλοι τα ίδια ενώ δεν παρέχουμε τις ίδιες υπηρεσίες», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΚ, σημειώνοντας ότι το τελικό όφελος είναι προς τον ασθενή.
 
Αυτή τη στιγμή το clawback στον ιδιωτικό τομέα υγειονομικής περίθαλψης κινείται στο 40-50%. Ο ΣΕΚ βρίσκεται σε συνεχείς επαφές και συζητήσεις με το υπουργείο, προκειμένου να συνδεθεί με τα ποιοτικά κριτήρια. Σε κάθε περίπτωση, βασική πρόταση του Συνδέσμου είναι να μπει ένα πλαφόν στο clawback, με τελικό στόχο την κατάργησή του. 

Δυσαρεστημένοι οι μικροί «παίκτες»

Πάντως, σύμφωνα με πηγές του Reader, οι μικρές ιδιωτικές κλινικές είναι δυσαρεστημένες από τα ποιοτικά κριτήρια, έτσι όπως τελικά διαμορφώθηκαν, αν και δηλώνουν υπέρ του μέτρου γενικότερα. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος (ΣΙΚΕ), που τις εκπροσωπεί, προ ημερών, έστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, εκφράζοντας τις «ενστάσεις» του. 
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ΣΙΚΕ κάνει λόγο για έλλειψη «ουσιαστικών ποιοτικών κριτηρίων», παραθέτοντας τα επιχειρήματά του και ζητά την απόσυρση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης και την έναρξη διαλόγου, καθώς -όπως τονίζει- δεν συμμετείχε στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν. Οι μικροί «παίκτες» του κλάδου επισημαίνουν ότι με τη μορφή που πρόκειται να εφαρμοστούν τα ποιοτικά κριτήρια δεν τους δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν τα κριτήρια που δεν διαθέτουν, ακόμα και αν το επιθυμούν, ενώ θεωρούν βέβαιο ότι με αυτά τα δεδομένα οι μικρές κλινικές οδηγούνται σε λουκέτο.
 
Πρόταση του ΣΙΚΕ είναι να κατηγοριοποιηθούν οι κλινικές και στη συνέχεια να αξιολογηθούν βάσει συγκεκριμένων ποιοτικών κριτηρίων, ανά κατηγορία. 
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA