Μενού
xirostromia
Ξηροστομία | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στο να αναπτύσσει ένα άτομο ξηροστομία, σύμφωνα με την οδοντίατρο Amanda Sheehan . Η ίδια τονίζει ότι «η ξηροστομία είναι το αποτέλεσμα του ότι το στόμα δεν παράγει αρκετό σάλιο, το οποίο μπορεί να είναι δυσάρεστο και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κοιλοτήτων και λοιμώξεων».

Μιλώντας στον ιστότοπο express.co.uk, η Sheehan εξήγησε ότι «το σάλιο παίζει καθοριστικό ρόλο στη στοματική μας υγιεινή», προσθέτοντας ότι καθαρίζει το στόμα από τα βακτήρια, εμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία πλάκας στα δόντια.

«Με λιγότερο σάλιο, τα δόντια γίνονται πιο ευάλωτα στις κοιλότητες και οι μαλακοί ιστοί στο στόμα σας γίνονται ευαίσθητοι και επιρρεπείς σε λοιμώξεις", πρόσθεσε η Sheehan.

Τι προκαλεί ξηροστομία και πώς αντιμετωπίζεται

Μπορεί να υπάρχουν πολυάριθμοι λόγοι για τους οποίους ένα άτομο αναπτύσσει ξηροστομία, από τη λήψη φαρμάκων έως το αίσθημα άγχους. Η Sheehan δήλωσε σχετικά: «Η ξηρότητα του δέρματος είναι μια από τις βασικές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα».

«Υπάρχουν αρκετές μελέτες που συνδέουν την κατάσταση με πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και τα αυτοάνοσα νοσήματα», υπογραμμίζει η Sheehan. Ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι «η ξηροστομία είναι πολύ συχνή και σπάνια αποτελεί ένδειξη για κάτι σοβαρό».

Η Sheehan δήλωσε παράλληλα ότι «τα συμπτώματα της ξηροστομίας μπορούν να ανακουφιστούν με πολλούς τρόπους, ανάλογα με την αιτία που κρύβεται πίσω από το πρόβλημα. Μπορείτε να ανακουφιστείτε από την ενόχληση παραμένοντας ενυδατωμένοι και διατηρώντας καλή στοματική υγιεινή».

Η καλή στοματική υγιεινή περιλαμβάνει την καθημερινή σας ρουτίνα φροντίδας στο σπίτι και τη διατήρηση τακτικών οδοντιατρικών ελέγχων. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν οδοντιατρικό έλεγχο «κάθε έξι μήνες», αλλά θα πρέπει να τηρείτε το χρονοδιάγραμμα που προτείνει ο οδοντίατρός σας.

«Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να μην χρειάζεται να πηγαίνουν τόσο συχνά και άλλοι μπορεί να χρειάζονται συχνότερους ελέγχους», εξηγεί ο οργανισμός υγείας. Οι εγκεκριμένες από το NHS τεχνικές για την ανακούφιση από την ξηροστομία περιλαμβάνουν:

  • Πιπιλίστε παγάκια ή παγωμένα γλειφιτζούρια
  • Πιείτε κρύα, μη ζαχαρούχα ποτά
  • Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

Η Sheehan τονίζει επιπλέον: «Η ξηροδερμία δεν είναι μια απλή διαδικασία: Μπορεί επίσης να σας συστηθούν εξειδικευμένα προϊόντα που μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της ξηροστομίας».

Η Sheehan από την πλευρά της συμβουλεύει: «Επιλέξτε οδοντόβουρτσα με μαλακά και απαλά νήματα και χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα με βάση το φθόριο. Βεβαιωθείτε ότι βουρτσίζετε τα δόντια σας πρωί και βράδυ και, αν δεν το κάνετε ήδη, εισαγάγετε το μεσοδόντιο βούρτσισμα για να διασφαλίσετε ότι καθαρίζετε ανάμεσα στα δόντια».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.